Προθεσμία δυο ημερών για να συζητήσει τα όσα προβλέπει η συμφωνία που του προτάθηκε από τη Ρωσία και την Τουρκία και την οποία έχει υπογράψει ο αντίπαλός του Φαγέζ αλ Σάρατζ, ζήτησε ο στρατάρχης Χάφταρ, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκδοχή της Μόσχας. Όλα αυτά ενώ και επισήμως, την Κυριακή (19.01.2020) θα γίνει στο Βερολίνο η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη, στην οποία η Ελλάδα θέλει αλλά για την ώρα δεν έχει προσκληθεί.
Ο Χάφταρ τα… βρόντηξε κι έφυγε από τη Μόσχα, όπου έγιναν χθες διαβουλεύσεις για το μέλλον της Λιβύης, χωρίς να έχει υπογράψει τη συμφωνία. Μέσω λογαριασμού στο twitter που τον στηρίζει, δε, χαρακτήρισε τη συμφωνία «προδοσία» και αποτέλεσμα της επιθυμίας της «άπληστης» Τουρκίας να βάλει πόδι στη Λιβύη.
Με τα «μάτια» της Ρωσίας, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά. Ο Χάφταρ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπογράψει τη συμφωνία αλλά ζήτησε 48 ώρες προθεσμία για να τη συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του οποίου ηγείται.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε σημερινή (13.01.2020) ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Ο διοικητής του ΛΕΣ στρατάρχης Χάφταρ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγέζ αλ Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.
Click4more Πέτσας: Ζητήσαμε να συμμετάσχουμε στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη
Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, η συνεργασία που άρχισε στη Μόσχα θα συνεχισθεί «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά στην διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».
Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη Μόσχα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στην σύναψη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».
Διάσκεψη στο Βερολίνο με τη… βούλα
Μερικές ώρες μετά το ναυάγιο στη Μόσχα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα αυτό που… όλοι ήξεραν: πως την προσεχή Κυριακή θα φιλοξενήσει στο Βερολίνο τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη. Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ.
Εκτός από τους Χάφταρ και Σάρατζ, στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου θα συμμετάσχουν επίσης αντιπροσωπείες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επισήμως, επίσης και παρά το αίτημα που έχει κατατεθεί, η Ελλάδα δεν θα είναι παρούσα.
Οι απειλές του Ερντογάν
Στην πρώτη του αντίδραση μετά την αναχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Λίβυου στρατάρχη, αποκαλώντας τον «πραξικοπηματία» που «δραπέτευσε».
Απείλησε δε να δώσει ένα μάθημα στον Χάφταρ αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στους βουλευτές του AKP.
«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους αδερφού μας στη Λιβύη», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη Λιβύη.
Click4more Θανάσης Δρούγος στο newsit.gr: «Να είμαστε έστω και ως παρατηρητές στην Διάσκεψη του Βερολίνου»
Παρά την αποτυχία να υπογραφεί η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο. «Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα στη συνάντηση του Βερολίνου, στην οποία θα συμμετάσχουν στο πλευρό της Τουρκίας η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», δήλωσε.
Ο Ερντογάν υποστήριξε εξάλλου πως ο στρατάρχης Χάφταρ θα είχε κερδίσει τον έλεγχο ολόκληρης της λιβυκής επικράτειας, αν δεν επενέβαινε η Τουρκία, η οποία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα για να υποστηρίξει τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ. «Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, αν η Τουρκία δεν είχε επέμβει, ο πραξικοπηματίας Χάφταρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και όλος ο λιβυκός λαός θα ήταν θύμα των διώξεών του», υποστήριξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Sputnik