Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, δεσμεύθηκε σήμερα να στηρίξει με τις δυνάμεις του την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.
Ο Χάφταρ συναντήθηκε με τον Μοχάμεντ Γιουνές ελ Μένφι, τον νέο πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου στη Λιβύη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο μιας διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου εξέλεξε στις 5 Φεβρουαρίου τον Μένφι και δύο αντιπροέδρους, καθώς και έναν μεταβατικό πρωθυπουργό, τον Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
Η νέα ομάδα έχει ως στόχο να σχηματίσει κυβέρνηση, να προετοιμάσει τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και να τερματίσει μια δεκαετία βίας, πολιτικής αστάθειας και διχασμού.
Ο Μένφι έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, μια μεγάλη πόλη στην ανατολική Λιβύη, πηγαίνοντας κατευθείαν στο αλ Ράζμα (25 χλμ. ανατολικά της Βεγγάζης), την έδρα του στρατάρχη Χάφταρ για να τον συναντήσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook, η υπηρεσία πληροφοριών των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο στρατάρχης διαβεβαίωσε τον Μένφι, που και αυτός κατάγεται από την ανατολική Λιβύη, για «τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων (σ.σ. μαχητές που δηλώνουν πίστη στον Χάφταρ) στην ειρηνευτική διαδικασία, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».
Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στα μέλη του νέου Προεδρικού Συμβουλίου και στον πρωθυπουργό, ελπίζοντας ότι μπορούν να «επανενώσουν τα θεσμικά όργανα και να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές», υπογράμμισε η ανακοίνωση.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία στη χώρα: Στη δυτικό τμήμα της χώρας, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA με έδρα την Τρίπολη), αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και υποστηριζόμενη από την Τουρκία, και μια αρχή που ενσαρκώνεται από τον Χαλίφα Χάφταρ και υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία.
Μετά την αποτυχία της επίθεσης που εξαπέλυσε ο στρατάρχης τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβει την Τρίπολη, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο και εισήλθαν σε μια πορεία διαλόγου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ