Με ανακοίνωσή του το λυβικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα ότι διέσωσε από τον Ιανουάριο σχεδόν 7.000 μετανάστες στ' ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ένας αριθμός μειωμένος κατά σχεδόν 43% σε σχέση με το 2018.
“Οι περιπολίες της ακτοφυλακής κατάφεραν, τους εννέα τελευταίους μήνες, να διασώσουν 6.835 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού.
Από τις αρχές του Ιανουαρίου, 88 νεκροί μετανάστες περισυνελέγησαν, αριθμός μειωμένος κατά 87% και πλέον σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με τον στρατηγό Κάσεμ ο οποίος σημείωσε επίσης μια πτώση του αριθμού των μεταναστών που φέρονται ως αγνοούμενοι στη θάλασσα (190 το 2019 έναντι 325 το 2018).
Τα στοιχεία αυτά, όπως δήλωσε, “υπογραμμίζουν τις σημαντικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή” οι οποίες συνέβαλαν στη “σημαντική μείωση” του αριθμού των ανθρώπων που πνίγηκαν ή φέρονται ως αγνοούμενοι στις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων.
Στην Ιταλία και τη Μάλτα, η τάση είναι επίσης πτωτική. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, 7.900 αφίξεις καταγράφηκαν σε αυτές τις δύο χώρες από τις αρχές του 2019, έναντι 181.000 αφίξεων το 2016. Η μείωση εξηγείται κυρίως από το κλείσιμο επί 15 μήνες, από τον Ιούνιο του 2018, των ιταλικών λιμανιών στα πλοία που διεξάγουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
Το χάος που προκλήθηκε μετά την πτώση του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011 έκανε τη Λιβύη να αποτελεί προνομιακή οδό για τους μετανάστες από την ανατολική Αφρική, το Σαχέλ και τη Μέση Ανατολή που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR), χιλιάδες μετανάστες είναι αποκλεισμένοι στη Λιβύη σε οικτρές συνθήκες. Η κατάστασή τους έγινε ακόμη πιο κρίσιμη μετά το ξέσπασμα, στις αρχές Απριλίου, μιας ένοπλης σύγκρουσης νοτίως της Τρίπολης.