- Οι τζιχαντιστές πίσω από το μακελειό - Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη - Αμφισβητείται το αν οι τζιχαντιστές έστειλαν τον δράστη - Εκτιμάται πως καρπώνονται την επίθεση όπως έκαναν στο Βερολίνο και στο Ορλάντο - Ένα ζευγάρι Ελλήνων ανάμεσα στους τραυματίες - Κοτζιάς: Είναι καλά στην υγεία τους - "Είναι επίθεση εναντίον των ελεύθερων ανθρώπων όλης της Γης - Ευχαριστώ για την αλληλεγγύη - Δεν φοβόμαστε" είπε η Μέι - Δεν απέκλεισε νέα επίθεση - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για ψευδώνυμο και όχι για το πραγματικό όνομα του δράστη - Τέσσερις οι νεκροί της επίθεσης, ανάμεσά τους ο τρομοκράτης
Βυθισμένο στο πένθος είναι το Λονδίνο, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση, την πλέον πολύνεκρη επίθεση, μετά από εκείνες του Ιουλίου του 2005 σε λεωφορεία και μετρό. Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο δράστης.
Το απόγευμα της Πέμπτης έγιναν γνωστό ότι ο άνδρας που “έβαψε με αίμα” την βρετανική πρωτεύουσα και έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, ήταν ο Χαλίντ Μασούντ.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο 52χρονος μακελάρης ήταν δάσκαλος αγγλικών, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.
Γεννήθηκε στο Κεντ στο νοτιοανατολικό Λονδίνο και διέμενε στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με τις αρχές και “δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας στην παρούσα φάση και δεν υπήρχαν πληροφορίες από πριν σχετικά με την πρόθεσή του να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση”.
“Εντούτοις, ήταν γνωστός στην αστυνομία κι είχε εκδοθεί σε βάρος του μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων κατά το παρελθόν για επιθέσεις, μεταξύ αυτών για τις κατηγορίες της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών, της κατοχής επιθετικών όπλων και της διατάραξης της δημοσίας τάξης. Δεν είχε καταδικαστεί για καμία κατηγορία που σχετίζεται με τρομοκρατία”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο δράστης να χρησιμοποιούσε το “Χαλίντ Μασούντ” ως ψευδώνυμο και να μην είναι το πραγματικό του όνομα.
Σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, δευτερόλεπτα μετά την επίθεση με το αυτοκίνητο. Στιγμές πανικού, άνθρωποι έχουν καταπλακωθεί από το αυτοκίνητο και περαστικοί προσπαθούν να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, στο κέντρο του Λονδίνου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.
Μια απόκοσμη ησυχία βασίλευε στην συνήθως πολύβουη πλατεία, καθώς είχε διακοπεί η κυκλοφορία γύρω από αυτήν και οι εθελοντές μοίραζαν κεριά στο πλήθος.
Συνολικά, άνθρωποι από 11 χώρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όταν ο 52χρονος Βρετανός Χάλιντ Μασούντ παρέσυρε με το αυτοκίνητό του τους πεζούς στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια μαχαίρωσε έναν άοπλο αστυνομικό που προσπάθησε να τον εμποδίσει να μπει στο κτίριο του κοινοβουλίου.
Μια ομάδα μουσουλμάνων συμμετείχε στην αγρυπνία, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα “Αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν”. “Τα γεγονότα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία… Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία”, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας από αυτούς, ο 23χρονος φοιτητής Άλι Ράζα από το Λονδίνο.
Ο Γκάρι Χάναμ, 28 ετών, ζει στο Λονδίνο και ο σύντροφός του είναι αστυνομικός. “Πραγματικά συγκλονίστηκα χθες όταν άκουσα ότι ένας (αστυνομικός) είχε δεχτεί επίθεση και έτσι θεώρησα ότι είναι σωστό να έρθω και να δείξω την αλληλεγγύη μου” είπε.
Μια 26χρονη, η Χέλεν Πάλοτ, κρατούσε ένα μπουκέτο με λουλούδια που σκόπευε να το εναποθέσει στην πλατεία. “Έχω πολλούς φίλους και συγγενείς που εργάζονται σε απόσταση πέντε λεπτών από εκεί. Θυμώνω και θλίβομαι και ήθελα να έρθω για να δείξω ότι μπορούμε ακόμη να είμαστε όλοι μαζί εδώ”, είπε.
Ήταν μεσημέρι Τετάρτης (22.03.2017), ακριβώς ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όταν ο δράστης έπεσε, αρχικά, με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια επιχείρησε να εισβάλει στη βρετανική Βουλή. Σκότωσε με μαχαίρι έναν αστυνομικό, πριν δεχτεί πυροβολισμούς και πέσει νεκρός. Από το βράδυ της Τετάρτης, η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε επιχειρήσεις στο Μπέρμιγχαμ, προπύργιο των Βρετανών ισλαμιστών και πόλη όπου ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, είχε διαμείνει εκεί πριν από τις επιθέσεις, στο Λονδίνο κι άλλες πόλεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον επτά συλλήψεις.