Site icon NewsIT

Λωρίδα της Γάζας: Αβέβαιη η τύχη των 64 ισραηλινών ομήρων της Χαμάς

04.10.2024 | 10:45
Λωρίδα της Γάζας: Αβέβαιη η τύχη των 64 ισραηλινών ομήρων της Χαμάς

Αβέβαιη παραμένει έπειτα από έναν χρόνο αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας η τύχη 64 ομήρων που βρίσκονται στον θύλακα, αν και πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανοί καθώς η Χαμάς θέλει να τους ανταλλάξει με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την αποφυλάκιση πολλών παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας 251 ανθρώπους — ζωντανούς και νεκρούς.

Από το σύνολο αυτό, 117 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ξένοι εργάτες, ανέκτησαν την ελευθερία τους, στην πλειονότητά τους κατά τη διάρκεια της μοναδικής μέχρι σήμερα εκεχειρίας στον πόλεμο, η οποία είχε διάρκεια μια εβδομάδα, στα τέλη του Νοεμβρίου.

Έως την 3η Οκτωβρίου, καθώς πλησίαζε η επέτειος της επίθεσης της Χαμάς και της έναρξης του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακο, 97 άνθρωποι παρέμεναν ακόμη στα χέρια των μαχητών του ισλαμιστικού κινήματος: οι 64 θεωρούνται ζωντανοί, 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Από τους ομήρους που θεωρούνται ακόμη ζωντανοί, 57 είναι Ισραηλινοί, από τους οποίους τουλάχιστον 20 έχουν επίσης υπηκοότητα άλλης χώρας, οι 6 είναι υπήκοοι Ταϊλάνδης, και ο τελευταίος υπήκοος Νεπάλ. Οι 52 είναι άνδρες, 10 είναι γυναίκες, οι πέντε από τις οποίες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. Συνολικά 11 στρατιωτικοί συγκαταλέγονται στους ομήρους.

Δυο παιδιά, τα αδέλφια Κφιρ και Αριέλ Μπίμπας, που απήχθησαν ενώ ήταν αντίστοιχα οκτώ μηνών και τεσσάρων ετών, θεωρείται ότι ζουν ακόμη, όπως και οι γονείς τους, η 32χρονη μητέρα Σιρί και ο 34χρονος πατέρας Γιαρντέν.

Μετά το τέλος της ανακωχής, την 1η Δεκεμβρίου 2023, μόλις επτά ακόμη όμηροι έχουν ανακτήσει την ελευθερία τους, σε επιχειρήσεις των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.

Ο τελευταίος χρονικά ήταν ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, που απελευθερώθηκε την 27η Αυγούστου στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Ελλείψει τεκμηρίων, δεν είναι βέβαιο πόσοι ή ποιοι από τους 64 ομήρους που πιστεύεται πως βρίσκονται ακόμα στη ζωή πράγματι ζουν.

Η Χαμάς ανακοίνωσε τη 12η Αυγούστου πως μαχητές της «σκότωσαν όμηρο» και τραυμάτισαν «δυο γυναίκες ομήρους» σε «περιστατικά». Δεν κατονόμασε τα θύματα.

Το κίνημα έχει ανακοινώσει επανειλημμένα θανάτους ομήρους, που οι αρχές του Ισραήλ δεν επιβεβαιώνουν, ιδίως του Κφιρ Μπίμπας (ενός έτους), του μεγαλύτερου αδελφού του Αριέλ (πέντε ετών) και της μητέρας τους.

Μέρος των ομήρων που έχουν κηρυχθεί νεκροί από στρατό είχαν ήδη σκοτωθεί προτού μεταφερθούν στη Γάζα την 7η Οκτωβρίου. Αυτή είναι η περίπτωση ιδίως δέκα στρατιωτικών.

Τουλάχιστον 28 όμηροι που απήχθησαν ζωντανοί σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τρεις από αυτούς, ο Γιοτάμ Χαΐμ (28 ετών), ο Σαμίρ αλ Ταλάλκα (25 ετών) κι ο Αλόν Λουλού Σαμρίζ (26 ετών), σκοτώθηκαν κατά λάθος από ισραηλινούς στρατιωτικούς τη 15η Δεκεμβρίου 2023.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς πως εκτέλεσε εν ψυχρώ άλλους έξι στα τέλη του Αυγούστου: τον Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, την Καρμέλ Γκατ, την Ίντεν Γερουσαλμί, τον Αλεξάντερ Σαρουσί και τον Ορί Ντανίνο, που βρέθηκαν νεκροί από στρατιώτες σε υπόγεια σήραγγα στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Στην πλειονότητά τους, οι όμηροι που πιστεύεται πως βρίσκονται ακόμη στη ζωή απήχθησαν είτε στο κιμπούτς Νιρ Οζ ή στο φεστιβάλ Νόβα.

Το Νιρ Οζ είναι το κιμπούτς που μετρά μακράν τους περισσότερους ομήρους. Είναι η μοναδική κοινότητα που κατέγραψε περισσότερους ομήρους (70+) από ό,τι νεκρούς (40+), συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών εργαζομένων, κυρίως εργατών γης.
Το ρέιβ πάρτι Νόβα, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 3.000 άνθρωποι, βρισκόταν σε εξέλιξη ανάμεσα στα κιμπουτσίμ Ρεΐμ και Μπεερί, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά, τουλάχιστον 370 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 43 απήχθησαν εκεί, από τους οποίους έχουν επιστρέψει ζωντανοί μόλις 9 μέχρι σήμερα.

Την 7η Οκτωβρίου, ολόκληρες οικογένειες απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα. Σε κάποιους από τους ομήρους που γύρισαν σώοι, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου 2023 συνεχίζει να γεννά αντιφατικά αισθήματα, ανακούφισης και οδύνης για αυτούς που άφησαν δικούς τους πίσω.

Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση των γαλλοϊσραηλινών έφηβων ομήρων Νιρ Οζ και Εϊτάν Γιααλομί, ο πατέρας των οποίων Οχάντ παραμένει όμηρος, και Ερέζ και Σαχάρ Καλδερόν, ο πατέρας των οποίων Οφέρ παραμένει επίσης στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version