Τεράστιο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας κάτι το οποίο θα προκαλέσει διακοπή και των τηλεπικοινωνιών, ενώ θα «νεκρώσουν» και τα νοσοκομεία τα οποία είναι αδύνατον να λειτουργήσουν.
Τα καύσιμα που έφθασαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου ώστε να βοηθήσουν να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια «δεν είναι καθόλου αρκετά», δήλωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), επιβεβαιώνοντας την πρώτη παράδοση καυσίμων στον θύλακα από την έναρξη του πολέμου.
Λίγο νωρίτερα περισσότεροι από 23.000 τόνοι βενζίνης παραδόθηκαν “όμως η χρήση τους έχει περιοριστεί από τις ισραηλινές αρχές, και θα εξυπηρετήσουν μόνο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας”, δήλωσε ο επικεφαλής της Unrwa στη Γάζα, Τόμας Γουάιτ, στο X (πρώην Twitter).
«Δεν υπάρχει πετρέλαιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν η παροχή νερού ή τα νοσοκομεία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Γουάιτ, οι προμήθειες αυτές ισοδυναμούν με «το μισό ενός βυτιοφόρου» και δεν καλύπτουν «παρά το 9%” των καθημερινών αναγκών της υπηρεσίας ώστε να “διατηρήσει τις δραστηριότητές της σώζοντας ζωές».
Το αιγυπτιακό κρατικό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News διαπίστωσε νωρίτερα σήμερα την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας ενός βυτιοφόρου καυσίμων προερχόμενου από την Αίγυπτο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ, που ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.
Χωρίς τηλεπικοινωνίες
Η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel ανακοίνωσε σήμερα ότι οι γεννήτριες που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τους βασικούς της σέρβερ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων, ανακοινώνοντας «την αναστολή όλων των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών μέσα σε μερικές ώρες».
Σήμερα το Iσραήλ επέτρεψε να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας περίπου 23.000 λίτρα καυσίμων, αλλά “η χρήση τους περιορίστηκε από τις ισραηλινές αρχές και (θα χρησιμοποιηθούν) μόνο για τη μεταφορά βοήθειας”, δήλωσε ο Τόμας Γουάιτ υπεύθυνος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στην πλατφόρμα Χ.