Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα Παρασκευή (21/12/2023) ψήφισμα για τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν ζητά άμεση εκεχειρία, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία απείχαν.
Ωστόσο στο ψήφισμα του ΟΗΕ δεν υπάρχει αναφορά σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση υιοθετήθηκε με 13 ψήφους υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στο κείμενο αναφέρεται ότι απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και «να ληφθούν κατεπειγόντως» μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».
Το Συμβούλιο απαιτεί επίσης να χρησιμοποιηθούν «όλες οι διαθέσιμες δίοδοι πρόσβασης και κυκλοφορίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» για τη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Ξέρουμε ότι δεν είναι τέλειο κείμενο, ξέρουμε ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στην οδύνη», σχολίασε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Λάνα Ζάκι Νουσέιμπα, που προώθησε αυτό το ψήφισμα. «Όμως αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα πέσει λιμός στη Γάζα» και το κείμενο «απαντά με δράσεις στην απελπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε, πριν από την ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Μια τροποποίηση που κατέθεσε η Ρωσία και ζητούσε την «άμεση παύση των εχθροπραξιών» δεν πέρασε λόγω του βέτο των ΗΠΑ. Δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ και τέσσερις απείχαν.
Είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταφέρνει να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για το Μεσανατολικό. Το προηγούμενο, στις 15 Νοεμβρίου, ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο ενώ άλλα πέντε ψηφίσματα απορρίφθηκαν, επειδή οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο.
Στο σημερινό ψήφισμα πάντως, για ακόμη μια φορά, απουσιάζει η καταδίκη της Χαμάς, ακόμη και ονομαστική αναφορά στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάτι που προκαλεί οργή στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ λέει ότι «η Χαμάς δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για διαρκή ειρήνη» στη Γάζα και πως είναι αποφασισμένη να επαναλάβει τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά».
Ακόμα προσθέτει πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα δικαιώματα του Ισραήλ να προστατεύει το λαό του από τρομοκρατικές ενέργειες» και πως το ψήφισμα «δεν υποστηρίζει κανένα βήμα που θα άφηνε τη Χαμάς στην εξουσία», κάτι που, όπως λέει, «θα υπονόμευε την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών, όπου η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα επανενώνονταν» υπό μια «ανανεωμένη και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή».
Μάλιστα η Τομας Γκρίνφιλντ τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι «απογοητευμένες και συγκλονισμένες» που το ψήφισμα και ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν το χαρακτήρισαν «φρικτή τρομοκρατική επίθεση».