Πέμπτη, 12 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Λος Άντζελες: Περικυκλωμένη από τρεις φωτιές η πόλη – Στάχτη πάνω από 200.000 στρέμματα γης

Λος Άντζελες: Περικυκλωμένη από τρεις φωτιές η πόλη – Στάχτη πάνω από 200.000 στρέμματα γης
Φωτογραφία Reuters - Ringo Chiu

Από τρία διαφορετικά μέτωπα καίγεται από την Κυριακή (08.09.2024) το Λος Άντζελες, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν εσπευσμένα τα σπίτια τους και πάνω από 200.000 στρέμματα γης να έχουν μετατραπεί σε στάχτη εξαιτίας της φωτιάς.

Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει καταστρέψει τουλάχιστον 33 σπίτια στις κοινότητες Ράιτγουντ και Όρος Μπόλντι (βόρεια του Λος Άντζελες).

O κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες και τις γύρω κομητείες λόγω της κατάστασης.

Η φωτιά που ξέσπασε στο Ράιτγουντ, μέχρι χθες είχε «καταβροχθίσει» 16.000 στρέμματα, με τις καμένες επιφάνειες να δεκαπλασιάζονται μέσα σε λίγες ώρες, φτάνοντας σήμερα τα 194.000 στρέμματα.

Από τις φλόγες, τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε απομονωμένη ζώνη κοντά στο Όρος Μπόλντι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός.

«Η ομάδα μας που διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης από τον αέρα και ετοιμάζεται να τους πάρει από εκεί μόλις καθαρίσει ο καπνός», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες

«Το σπίτι μας θα καεί», είπε κλαίγοντας κάτοικος του Ράιτγουντ.

Στα νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, η «Airport Fire» που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας, συνεχίζει να μαίνεται. Μέχρι στιγμής έχει απανθρακώσει πάνω από 89.000 στρέμματα, με 7 ανθρώπους να οδηγούνται στο νοσοκομείο.

Η βορειοανατολική πλευρά του Λος Άντζελες πλήττεται από την «Line Fire» κάνοντας στάχτη 140.000 στρέμματα.

Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών έχουν εγκαταλείψει ήδη τα σπίτια τους. Ο πυκνός καπνός και οι αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην πυροσβεστική και στα συνεργεία.

Οι τρεις μεγάλες φωτιές που έχουν περικυκλώσει το Λος Άνζελες, απειλούν δεκάδες χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις.

Η κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αμερικής έχει επιδεινωθεί από το κύμα καύσωνα που πλήττει την περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έφτασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή έχει παίξει μέγιστο ρόλο στα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στο δυτικό τμήμα της βόρειας Αμερικής, με τα κύματα ζέστης, τις ξηρασίες και της πλημμύρες να αυξάνονται.

Φωτογραφίες Reuters – Ringo Chiu

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις