Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Λουίζα Ακάβι: Αγωνία για τη νοσηλεύτρια που αγνοείται από το 2013 – Τα νέα στοιχεία

Λουίζα Ακάβι: Αγωνία για τη νοσηλεύτρια που αγνοείται από το 2013 – Τα νέα στοιχεία

Η τύχη Νεοζηλανδής νοσηλεύτριας του Ερυθρού Σταυρού που είχε απαχθεί το 2013 στη Συρία εξακολουθεί να αγνοείται.

Περισσότερο από πέντε χρόνια μετά την απαγωγή της στη Συρία εξακολουθεί σήμερα να αγνοείται η τύχη μιας Νεοζηλανδής νοσηλεύτριας του Ερυθρού Σταυρού που είχε απαχθεί στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, σημειώνοντας ότι οι ειδικές δυνάμεις της μετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό της.

Οι λεπτομέρειες για την απαγωγή το 2013 της Λουίζα Ακάβι και των δύο Σύρων οδηγών της είχαν κρατηθεί μυστικές για περισσότερο από πέντε χρόνια. Χθες όμως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα και να απευθύνει έκκληση για πληροφορίες σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε για την τύχη τους.

Η ΔΕΕΣ αποκάλυψε επίσης ότι γνώριζε από την αρχή ότι η 62χρονη νοσηλεύτρια βρισκόταν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και διευκρίνισε ότι οι τελευταίες αξιόπιστες πληροφορίες που είχε ανέφεραν ότι ακόμη ήταν εν ζωή στα τέλη του 2018.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς δήλωσε σήμερα ότι για τον εντοπισμό της πραγματοποιείται επιχείρηση στην οποία εμπλέκεται μια ομάδα που έχει έδρα στο Ιράκ.

“Σε αυτήν έχουν συμμετάσχει μέλη των νεοζηλανδικών αμυντικών δυνάμεων, τα οποία προέρχονται από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, και αυτά έχουν μεταβεί από καιρού εις καιρόν στη Συρία όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο”, σημείωσε.

“Η ομάδα αυτή, η οποία δεν είναι μάχιμη, επικεντρώθηκε ειδικά στον εντοπισμό της Λουίζα και στη διερεύνηση των πιθανοτήτων για τη διάσωσή της”.

“Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της Λουίζα συνεχίζονται και υπάρχουν ακόμη πολλά επιχειρησιακά ζητήματα ή απόρρητες πληροφορίες πάνω στις οποίες η κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει”, πρόσθεσε ο Πίτερς.

“Τα πέντε αυτά χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και η ΔΕΕΣ εργάζονταν πάντα με δεδομένο ότι η Λουίζα είναι ζωντανή και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες”, σημείωσε.

“Υπήρξε συνεχής δέσμευση σε κάθε βήμα όλα αυτά τα χρόνια για να διασφαλιστεί ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατό χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά της”, κατέληξε.

Το μαρτύριο των οικογενειών

Στις 13 Οκτωβρίου του 2013, η Ακάβι και δύο συνάδελφοί της Σύροι, οι Αλάα Ράτζαμπ και Ναμπίλ Μπακντούνες, μετέβαιναν στην Ιντλίμπ, στην βορειοδυτική Συρία, όπου θα παρέδιδαν ιατρικό υλικό, όταν οπλισμένοι άνδρες σταμάτησαν τα αυτοκίνητα της αυτοκινητοπομπής τους. Επτά άνθρωποι απήχθησαν τότε, οι τέσσερις από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη μέρα.

Λίγο μετά την απαγωγή τους, η ΔΕΕΣ διευκρίνισε ότι η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή έφερε τα διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού. Η οργάνωση δεν κατάφερε ποτέ να εξασφαλίσει πληροφορίες όσον αφορά την τύχη των δύο Σύρων οδηγών.

“Αυτά τα πεντέμισι τελευταία χρόνια ήταν ένα μαρτύριο για τις οικογένειες των τριών συναδέλφων μας. Η Λουίζα τιμά πραγματικά το ρόλο της ως μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης και είναι ένας άνθρωπος γεμάτος συμπόνια. Το ίδιο προσηλωμένοι επίσης και οι Αλάα και Νάμπιλ ήταν πραγματικοί πυλώνες των δραστηριοτήτων μας για την παροχή βοήθειας”, δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ Ντόμινικ Στίλχαρτ.

“Καλούμε όποιον έχει πληροφορίες που να τους αφορούν να μας το πει. Αν οι συνάδελφοί μας εξακολουθούν να κρατούνται, ζητούμε να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και άνευ όρων”, πρόσθεσε.

Η Λουίζα Ακάβι είναι μια νοσηλεύτρια “πεπειραμένη, αφοσιωμένη και γνωστή για τον δυνατό χαρακτήρα της”, η οποία είχε φέρει εις πέρας πριν από την απαγωγή της 17 αποστολές στην περιοχή για λογαριασμό του νεοζηλανδικού Ερυθρού Σταυρού και της ΔΕΕΣ, σύμφωνα με την οργάνωση.

Γνώριζε τους κινδύνους

Ο Πίτερς ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης που γνώριζαν σχετικά με την υπόθεση αυτή και σιώπησαν.

“Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προτεραιότητα δίδεται πάντα στην ασφάλεια του ομήρου και μας είπαν ότι οποιαδήποτε δημοσιότητα θα αύξανε τον κίνδυνο για την Λουίζα”, εξήγησε.

“Η κυβέρνηση αναγνωρίζει σε μεγάλο βαθμό την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια των μέσων ενημέρωσης που πήραν την απόφαση να μην προβούν σε δημοσιεύσεις (…) και τα ευχαριστούμε για την προσέγγιση αυτή”, σημείωσε.

Ο Τουάιν Ρομπάτι, εκπρόσωπος της οικογένειας Ακάβι, είπε παράλληλα ότι η νοσηλεύτρια γνώριζε καλά τους κινδύνους στη Συρία.

“Έχει ζήσει δύσκολες στιγμές και στο παρελθόν, αλλά συνέχισε επειδή το αγαπάει”, πρόσθεσε. “Η Λουίζα είναι νοσηλεύτρια και είναι ένα πολύ πεπειραμένο μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που γνώριζε τους κινδύνους”, κατέληξε.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραψε ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει λόγους να πιστεύει ότι η νοσηλεύτρια εξακολουθεί να ζει, επειδή τουλάχιστον δύο άνθρωποι είπαν ότι την είδαν τον Δεκέμβριο σε μια κλινική στη Σούσα, ένα από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι την είδαν να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κλινικές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν την κρατούν περιορισμένη σε κάποιο κελί.

Η ΔΕΕΣ, η οποία έχει στη Συρία 98 ξένους και 580 ντόπιους υπαλλήλους, ελπίζει “ότι αυτήν την περίοδο θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για να μάθουμε περισσότερα” για τον τόπο στον οποίο βρίσκεται και για το πως είναι στην υγεία της η Ακάβι.

Πάνω από 370.000 νεκροί στη Συρία

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος άρχισε το 2011 μετά την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων από τις συριακές αρχές, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 370.000 ανθρώπων και έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο εντός της χώρας ή σε άλλες χώρες ως πρόσφυγες.

Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγαν από τον Σεπτέμβριο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από διεθνή συνασπισμό υπό την διεύθυνση της Ουάσινγκτον, οδήγησε στην αναγγελία στις 23 Μαρτίου της πτώσης και του τελευταίου καταφυγίου του Ισλαμικού Κράτους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις