Κόσμος

Λουκασένκο: Εξαιτίας του Τραμπ ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία έχει γίνει τόσο επείγον»

Ο Λευκορώσος ηγέτης τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ασκεί «ευφυέστατη εξωτερική πολιτική»

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, για τον Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, παραχώρησε συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε σήμερα (05.03.2025) τονίζοντας ότι η Ρωσία και η χώρα επωφελούνται από την στάση του Ντόναλντ Τραμπ τόσο απέναντι στην Ουκρανία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξή του στον Μάριο Νάουφαλ, μια διαδικτυακή προσωπικότητα στην πλατφόρμα Χ του Έλον Μασκ, ο Λουκασένκο εξήρε τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την προσέγγισή του απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις Βρυξέλλες.

«Μόνο χάρη σε αυτή την κυβέρνηση το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου έχει γίνει τόσο επείγον», είπε ο Λουκασένκο, ο οποίος τον Ιανουάριο παρέτεινε την 31ετή κυριαρχία του στη χώρα έπειτα από τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες δυτικές κυβερνήσεις απέρριψαν ως στημένες.

«Εμάς ωφελεί που ο Τραμπ έβαλε τον Ζελένσκι στη θέση του, θα πρέπει να το γνωρίζει», συνέχισε.

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ακόμη πιο κοντά τον Λουκασένκο στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας και τμήμα του λευκορωσικού εδάφους. Ο Πούτιν έχει έκτοτε αναπτύξει και τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης δήλωσε ότι ο μοναδικός στόχος του Τραμπ είναι ο τερματισμός πολέμων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «ευφυέστατη» εξωτερική πολιτική.

«Είμαι έτοιμος να σταθώ στο πλευρό του και να κάνω ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί ο πόλεμος και να βελτιωθούν οι ζωές των ανθρώπων», σχολίασε.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων στην Λευκορωσία ως απάντηση στις επιχειρήσεις καταστολής και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 και την ανάμειξη της χώρας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρόσφατο ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Μινσκ, εκτιμά ο Λουκασένκο. «Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι ευεργετικό για εμένα, μας είναι χρήσιμο το ότι διαφωνούν οι ΗΠΑ με την ΕΕ», δήλωσε χωρίς να επεκταθεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στη Γάζα - Γιατρός κλήθηκε να αναγνωρίσει τα 9 παιδιά της που απανθρακώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό
Μόνο ένα παιδί, ο Αδάμ, κατάφερε να επιζήσει από τη βόμβα που έπεσε στο σπίτι τους, ενώ ο σύζυγος της παιδιάτρου, γιατρός και ο ίδιος, χαροπαλεύει στην εντατική
Τα παιδιά της παιδιάτρου στη Γάζα 3
«Αφανίστηκε» ολόκληρη οικογένεια μετά από βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα - Νεκρά 9 από τα 10 παιδιά μίας γιατρού
«Η Alaa Al-Najjar είδε με τα ίδια της τα μάτια τα απανθρακωμένα σώματα των επτά παιδιών της να ανασύρονται από τα ερείπια -ενώ δύο παραμένουν αγνοούμενα- ενώ είχε υπηρεσία στο νοσοκομείο Nasser» λέει συγγενής της
Οι πενθούντες κατά τη διάρκεια της κηδείας των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς
12