Νέες κατηγορίες κατά της Ουκρανίας εκτόξευσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της Ρωσίας.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος ισχυρίζεται πως η Ουκρανία στέλνει 15.000 στρατό στην περιοχή των συνόρων για να κατασκευάσει οχυρωματικά έργα και να προβεί σε αναγνωρίσεις και χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές «προκλήσεις».
Ο Λουκασένκο επέτρεψε στην στενή σύμμαχό του Ρωσία τον Φεβρουάριο να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως ενδιάμεσο σταθμό εκκίνησης για την εισβολή της στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά ο ίδιος είπε ότι η Λευκορωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και ότι οι δυνάμεις της δεν εμπλέκονται σ αυτήν.
Σε δηλώσεις που μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BelTA, ο Λουκασένκο είπε πως η ουκρανική στρατιωτική μονάδα που έφθασε στην μεθόριο απέκλεισε τους δρόμους και εγκαθιστά σημεία ελέγχου και θέσεις βολής.
«Με μια λέξη, όχι μόνο οχυρώθηκε, αλλά έχτισε ένα τείχος. Διεξάγει συνεχώς οπτική, ραδιοηλεκτρονική και ραδιοτεχνική αναγνώριση του εδάφους, των στρατευμάτων και των αντικειμένων μας», δήλωσε ο Λουκασένκο.
«Συχνά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους παραβιάζουν την γραμμή των κρατικών συνόρων. Και την ίδια στιγμή ανησυχούν και ανησυχούν λέγοντας : ‘Ω, μην αφήσετε τη Λευκορωσία να μπει στον πόλεμο’. Και υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις στα σύνορα», είπε .
Ο Λουκασένκο δήλωσε πως η χώρα του ενεπλάκη στην σύγκρουση μόνο για να αποτρέψει την επέκτασή της στην Λευκορωσία και «να αποτρέψει μια επίθεση στη Λευκορωσία με την πρόφαση μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης από την Πολωνία, την Λιθουανία και τη Λετονία».
«Όπως έχω πει, κανείς δεν θα πυροβολήσει τους Ρώσους πισώπλατα από το έδαφος της Λευκορωσίας» είπε ο Λουκασένκο.
Οι τρεις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθάει την Ουκρανία να αμυνθεί κατά της Ρωσίας με όπλα και πληροφορίες, αλλά δηλώνει ότι δεν συμμετέχει άμεσα στην σύγκρουση.