Κόσμος

Λουκασένκο: Μας ζητήθηκε να υπογράψουμε σύμφωνο μη επίθεσης με την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έκανε γνωστό ότι του ζητήθηκε να συνάψει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ουκρανία, μετέδωσε το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, επικαλούμενο δηλώσεις του ηγέτη της Λευκορωσίας, οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι θεωρεί το Κίεβο πιθανή απειλή.

Ο στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε την, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόταση που του έγινε σε σύνοδο της λευκορωσικής κυβέρνησης και αξιωματούχων των δυνάμεων επιβολής της τάξης, κατά την οποία κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία -χωρίς να παραθέσει στοιχεία- ότι επιτρέπει να χρησιμοποιείται το έδαφός της από τη Δύση για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία.

«(…) Μας ζητούν να μην πάμε σε πόλεμο με την Ουκρανία σε καμία περίπτωση, να μην μετακινήσουμε τα στρατεύματά μας εκεί. Μας προτείνουν να συνάψουμε σύμφωνο μη επίθεσης», σημείωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το Belta.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές από τα σχόλιά του αν η ίδια η Ουκρανία ή η Δύση έκανε την πρόταση αυτή που ο Λευκορώσος ηγέτης υποστηρίζει ότι είχε.

Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις δηλώσεις του Λουκασένκο. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως εφαλτήριο για να εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία από το βορρά.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει «προς το παρόν» αν ο Λουκασένκο θα συζητήσει την πρόταση που υποστηρίζει ότι του έκαναν με τον Πούτιν.

Το Μινσκ επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το λευκορωσικό έδαφος για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι. Ωστόσο δικά του στρατεύματα δεν έχουν μέχρι στιγμής πολεμήσει στην σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά το Μινσκ έχει εντείνει την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση με ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία.

Στην ίδια ομιλία του, την οποία επικαλείται το Belta, ο Λουκασένκο κατηγόρησε εξάλλου την Ουκρανία ότι φιλοξενεί μαχητές που θα μπορούσαν να μετάσχουν σε ένα, σύμφωνα με τον ίδιο, μακροπρόθεσμο σχέδιο της Δύσης να αποσταθεροποιήσει τη χώρα του.

«Δεν ξέρω γιατί οι Ουκρανοί το χρειάζονται αυτό», διερωτήθηκε ο Λευκορώσος ηγέτης, σύμφωνα με το Belta. Οι δυνάμεις ασφαλείας του θα απαντήσουν με σκληρότητα σε οποιαδήποτε απειλή στην εσωτερική τάξη, πρόσθεσε εξάλλου ο Λουκασένκο κατά την ίδια συνεδρίαση και σημείωσε ότι δεν θέλει επανάληψη των μαζικών διαμαρτυριών του 2020/21 εναντίον του, για τις οποίες τότε είχε πει ότι αποτελούσαν μέρος μιας, σύμφωνα με τον ίδιο, συνωμοσίας της Δύσης για την αλλαγή καθεστώτος.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «bromance» Τραμπ – Μασκ περνάει κρίση: Από την κόντρα, στην αλληλοϋποστήριξη και από τον διορισμό στην παραίτηση
Πώς από πολιτικοί «αντίπαλοι» και επικριτές, Τραμπ και Μασκ ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μία πανίσχυρη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η οποία μέσα σε λίγους μήνες περνάει «κρίση»
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς