Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Λούο, η “γυναίκα-αράχνη” που σκαρφαλώνει σε απότομους βράχους για να μαζέψει βότανα

Λούο, η “γυναίκα-αράχνη” που σκαρφαλώνει σε απότομους βράχους για να μαζέψει βότανα

Η Λούο Ντένγκπινγκ σκαρφαλώνει σε έναν απότομο βράχο στην απομακρυσμένη κομητεία Τσιγιούν της επαρχίας Γκουιτζόου, στη νοτιοδυτική Κίνα, για να μαζέψει βότανα που φύονται ανάμεσα στα βράχια.

Η 37χρονη Λούο μένει στο χωριό Γκετούε, γνωστό για τα τραχιά, άγρια, άνυδρα βουνά του. Χιλιάδες χελιδόνια ζουν στις σπηλιές των βράχων και τα περιττώματά τους αποτελούν καλό λίπασμα στις καλλιέργειες των γύρω χωριών.

«Τα βότανα που μεγαλώνουν ανάμεσα στα βράχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Έτσι έρχομαι εδώ κάθε μέρα με την ελπίδα να βγάλω κάποια χρήματα» λέει η Λούο.

Η ιστορία της Λούο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ένα βίντεο του BBC, το οποίο σύντομα έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Το βίντεο του BBC την έδειχνε να σκαρφαλώνει σε έναν απότομο βράχο χωρίς σχοινιά.

Στα 15 της η Λούο άρχισε να μαθαίνει από τον πατέρα της να σκαρφαλώνει στα βράχια, προκειμένου να συλλέγει λιπάσματα για τις καλλιέργειες της οικογένειας.

«Ήμασταν πολύ φτωχοί και ζούσαμε σε ένα αχυρένιο καλύβι» διηγείται η Λούο η οποία δεν πήγε ποτέ σχολείο. Η αδελφή της, όπως λέει, ήταν πιο τυχερή, αναγκάσθηκε όμως να σταματήσει και αυτή στην τρίτη τάξη καθώς η οικογένειά της ήταν πολύ φτωχή για να πληρώνει τα μαθήματά της.

Η Λούο διηγείται ότι την πρώτη φορά που σκαρφάλωσε στο βράχο φοβήθηκε πολύ και ανέβαινε πολύ αργά.

«Η αναρρίχηση στους απότομους βράχους χωρίς σχοινιά είναι μία παράδοση σε αυτήν την περιοχή», συνεχίζει την διήγησή της η Λούο.

Οι περισσότεροι αναρριχητές είναι άντρες, καθώς όμως στην οικογένεια της Λούο δεν υπάρχουν αγόρια, έπρεπε εκείνη να μάθει την «τέχνη».

«Νομίζω ότι άνδρες και γυναίκες είμαστε ίσοι. Εάν μπορεί να το κάνει ένας άνδρας, τότε μπορώ να το κάνω και εγώ», λέει.

Στα τέλη της εφηβείας της η Λούο έγινε εσωτερική μετανάστρια δουλεύοντας σε ένα εργοτάξιο στην πόλη Γκουανγκτζόου. Το 2000 επέστρεψε στο χωριό της, παντρεύτηκε έναν ντόπιο και απέκτησε δύο παιδιά. Ενώ μεγάλωναν τα παιδιά της εκείνη δούλευε στα χωράφια και κάποιες φορές σκαρφάλωνε στα βράχια για να μαζέψει βότανα, τα οποία θα της εξασφάλιζαν κάποια επιπλέον χρήματα για την οικογένεια της.

Το 2015, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τουριστικά την μοναδικότητα των άγριων αυτών βράχων και την ικανότητα των ντόπιων να σκαρφαλώνουν σε αυτά.

«Άρχισαν τότε να έρχονται τουρίστες και η κυβέρνηση μας ζήτησε να σκαρφαλώνουμε στα βράχια για να τους διασκεδάζουμε», λέει η Λούο.

Η Λούο δέχθηκε αμέσως και εντάχθηκε πάραυτα σε μία ομάδα «spiderman» μαζί με άλλους πέντε ντόπιους. Ήταν η μοναδική γυναίκα και η νεώτερη αναρριχάται.

Ανεβαίνει μία με δύο φορές την ημέρα έναν βράχο ύψους 180 μέτρων. Τόσα χρόνια αναρρίχησης της έχουν αφήσει ήδη τα σημάδια τους. Τα χέρια της είναι γεμάτα κάλους.

«Δεν είναι και τόσο άσχημα. Η τουριστική περιοχή είναι κοντά στο σπίτι μου, έτσι μπορώ να φροντίζω τα παιδιά μου. Επίσης εδώ μας προσφέρουν και μεσημεριανό γεύμα», λέει η Λούο.

Η Λούο δουλεύει καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα με ένα ρεπό την εβδομάδα. Ο μέσος μηνιαίος μισθός της είναι περίπου 3.000 γιουάν (458 δολάρια ΗΠΑ), ο οποίος περιλαμβάνει και προμήθεια από τον αριθμό των εισιτηρίων που κόβουν καθημερινά οι τουρίστες.

Η Λούο λέει ότι θέλει να μαζέψει περισσότερα χρήματα για να βοηθήσει τον άνδρα της, ο οποίος είναι οδηγός νταλίκας.

«Θέλω τα παιδιά μου να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο» λέει η Λούο.

Η Κίνα έχει θέσει στόχο την οικοδόμηση μιας ευημερούσας κοινωνίας μέχρι το 2020, προκειμένου να εξαλείψει πλήρως την φτώχεια. Ήδη από το 2013 έως το 2016, 55,64 εκατομμύρια αγρότες κατάφεραν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο και να ξεπεράσουν το όριο της φτώχειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις