Οι επιθέσεις σε πλατείες, πάρκα και δρόμους στη Μαδρίτη ενάντια σε σύμβολα και αναμνηστικά μνημεία, αφιερωμένων σε επιφανείς προοδευτικές προσωπικότητες πληθαίνουν κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Μνημεία όπως η θρυλική Πασιονάρια, ο ιδρυτής του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE Πάβλο Ιγκλέσιας, ο ποιητής Μάρκος Άνα, έχουν βρεθεί είτε κατεστραμμένα, είτε βαμμένα με υβριστικά και φασιστικά σύμβολα.
Μέσα σε μόλις έναν μήνα έχουν σημειωθεί τρεις τέτοιες επιθέσεις, ενώ την περασμένη Δευτέρα εξαφανίσθηκε η αναμνηστική πλάκα που είχε στηθεί στο Πάρκο Οέστε σε μνήμη της «Λα Βενένο», μίας θρυλικής διεμφυλικής προσωπικότητας της Μαδρίτης. Για τη δημαρχία της ισπανικής πρωτεύουσας πρόκειται για μία πράξη «τρασνφοβίας» και πιθανού εγκλήματος μίσους.
Το μίσος είναι προφανές ότι αποτελεί την αιτία της βεβήλωσης των τάφων της Πασιονάρια και του Πάβλο Ιγκλέσιας, τον περασμένο Φεβρουάριο στο κοιμητήριο της Αλμουδένα. «Υπάρχει μία διαφορά από την απλή πράξη βανδαλισμού και τις επιθέσεις για ιδεολογικούς, ρατσιστικούς, ταυτοτικούς λόγους», εξηγούν από τις υπηρεσίες του δήμου, που αποδίδει τις επιθέσεις αυτές στην αντίδραση για την πολιτική της δημάρχου, Μανουέλας Κάρμενα, για την προβολή της ιστορικής μνήμης.
Το 2015 και μετά 24 χρόνια απόλυτης παντοκρατορίας του στη Μαδρίτη το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) έχασε τη δημαρχία της Μαδρίτης, γεγονός που σηματοδότησε ένα βαρύ πλήγμα για το κόμμα. Η Μαδρίτη αποτελούσε ανέκαθεν ένα βαρύ πολιτικό κεφάλαιο για τη δεξιά, και υπό την παρούσα δημοτική αρχή ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου για την Ιστορική Μνήμη του 2007, που η προηγούμενη κυβερνήτης, Κριστίνα Αγκίρε, είχε αποφύγει να εφαρμόσει. «Η κυρίαρχη κουλτούρα έδειχνε ανεκτικότητα σε όσους ήταν εκτελεστικά όργανα, ή είχαν επωφεληθεί από τον Φρανκισμό», εξηγεί ο Εμίλιο Σίλβα, της Ένωσης για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης (ARMH). Αυτός είναι και ο λόγος που η προσθήκη άλλων προσωπικοτήτων, ή μνημείων άλλης ιδεολογίας, προκαλεί τέτοιες οξείες αντιδράσεις.
Εξαφανίστηκε η πλάκα για την «Λα Βενένο» Κριστίνα Ορτίθ
Η πλάκα για την «Λα Βενένο» Κριστίνα Ορτίθ, που είχε τοποθετηθεί μόλις στις 8 Απριλίου εξαφανίσθηκε, προκαλώντας την αντίδραση της δημάρχου, Μανουέλας Κάρμενα. Αλλά και η οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ «Ακρόπολις» τονίζει πως «και 70 φορές να την εξαφανίσουν, άλλες 70 θα την ξαναστήσουμε». Επίσης στις 8 Απριλίου καθαρίστηκαν οι αγκυλωτοί σταυροί που είχαν σχεδιασθεί πάνω στο μνημείο για τα θύματα του Φράνκο στην Ορταλέθα. Στις 4 Απριλίου καθαρίσθηκαν οι μπογιές πάνω στην πλάκα προς τιμήν του Μάρκος Άνα, του ανθρώπου που κρατήθηκε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις φυλακές του Φράνκο.
«Οι επιθέσεις με πολιτική χροιά έχουν κύριο στόχο μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα: τα θύματα του Φρανκισμού. Αντιπροσωπεύουν μία επίθεση κατά της δημοκρατίας και ένα έγκλημα υποκίνησης σε μίσος», υποστηρίζει ο δικηγόρος Εδουάρδο Ρανθ, σύμβουλος της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ιστορική Μνήμη, προσθέτοντας πως η εισαγγελία οφείλει να επέμβει «αλλά δεν το κάνει σε όλες τις περιπτώσεις». «Άλλα θύματα, πιο πρόσφατα, της τρομοκρατίας δεν αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη και την έλλειψη προστασίας, με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα θύματα του Φρανκισμού», προσθέτει.
Για τον Βίλι Μέγερ, πρόεδρο του Ιδρύματος Μάρκος Άνα «πολιτικές δυνάμεις, όπως το Vox επιδιώκουν να αναβιώσουν την φρανκική ιδεολογία».