Συμβαίνει τώρα:
Ουρές χιλιομέτρων σε Κηφισό, Κηφισίας και Μεσογείων - Καθυστερήσεις σε Αττική Οδό και Αθηνών
Κόσμος

Μαϊάμι: Τουλάχιστον 12 οι νεκροί από την κατάρρευση της πολυκατοικίας (pics)

Έξι ημέρες ερευνών, δώδεκα νεκροί, 149 άνθρωποι ακόμη αγνοούμενοι στα συντρίμμια της πολυκατοικίας στο Σέρφσαϊντ του Μαϊάμι.

Στο σημείο της τραγωδίας αναμένεται αύριο Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, έχει σκοπό να ευχαριστήσει τις ομάδες έρευνας και διάσωσης «οι οποίες εργάζονται αδιάκοπα» και «να συναντηθεί με τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να υποστούν αυτή την φρικτή τραγωδία», εξήγησε η εκπρόσωπός του, η Τζεν Ψάκι.

Τουλάχιστον 12 νεκροί

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια του κτιρίου και άλλοι 149 εξακολουθούν να αγνοούνται, ενημέρωσε χθες βράδυ η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα.

Το δωδεκαώροφο κτίριο κατέρρευσε την περασμένη Πέμπτη γύρω στη 01:20. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες τέτοιες καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Ήταν σαν σεισμός», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζανέτ Αγκουέρο, 46 χρονών, που διέμενε στον 11ο όροφο του τμήματος του συγκροτήματος που παραμένει όρθιο, στην πλευρά του που βλέπει στον δρόμο, και μπόρεσε να βγει.

Members of the Urban Search and Rescue Florida Task Force 3 heavy rigging team work at the site of a partially collapsed residential building in Surfside, near Miami Beach, Florida, in this still image from an undated handout video. FLORIDA TASK FORCE 3

Η αναμονή είναι ατελείωτη σε αυτή τη μικρή πόλη της Φλόριντα, όχι μακριά από το Μαϊάμι, όπου τα νέα συνεχίζουν να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Δυο μεγάλα γερανοί χρησιμοποιούνται για να απομακρύνονται, πολύ αργά και προσεκτικά, συντρίμμια. Οι πυροσβέστες που εργάζονται μέρα και νύχτα μέσα στη ζέστη και την υγρασία αξιοποιούν προηγμένα τεχνολογικά μέσα απεικόνισης και ήχου για να εντοπίσουν θύλακες με αέρα, όπου θα μπορούσαν να βρίσκονται θύματα στη ζωή, παρότι οι ελπίδες σβήνουν κάθε ώρα και κάθε ημέρα που περνάει.

Έχουν ανασκαφεί και ερευνηθεί πάνω από 1.300 τόνοι μπετόν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι δεκάδες πολίτες χωρών της Λατινικής Αμερικής (της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής, της Ουρουγουάης).

Οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διενεργηθεί «ταχεία» έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Members of the Urban Search and Rescue Florida Task Force 3 heavy rigging team work at the site of a partially collapsed residential building in Surfside, near Miami Beach, Florida, June 28, 2021. Picture taken June 28, 2021. FLORIDA TASK FORCE 3

Πιεστικά ερωτήματα

Μπορούσε να είχε αποφευχθεί η εξαφάνιση μέσα σ’ ένα σύννεφο σκόνης του κτιρίου την Πέμπτη; Η δημοσιοποίηση την Τρίτη επιστολής συνταγμένης τον Απρίλιο από την πρόεδρο της συνέλευσης των συνιδιοκτητών, που εξέφραζε ανησυχία για την κατάσταση του ακινήτου, εντείνει τον δημόσιο διάλογο.

Το κτίριο είχε «ζημιές» που «επιταχύνονταν», προειδοποιούσε στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψαν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ. Χρειάζονταν εργασίες εκτιμώμενου κόστους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για να επισκευαστεί η πολυκατοικία, εκτιμούσε.

Έκθεση μηχανικού η οποία είχε συνταχθεί ήδη το 2018 έκανε λόγο για «μείζονες δομικές ζημιές» και «ρωγμές» στο υπόγειο του κτιρίου, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τον δήμο της Σέρφσαϊντ.

Η έρευνα για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας θα διαρκέσει μήνες.

Emergency workers conduct search and rescue efforts at the site of a partially collapsed residential building in Surfside, near Miami Beach, Florida, U.S. June 29, 2021. REUTERS

Members of the Urban Search and Rescue Florida Task Force 3 heavy rigging team work at the site of a partially collapsed residential building in Surfside, near Miami Beach, Florida, June 28, 2021. Picture taken June 28, 2021. FLORIDA TASK FORCE 3

Emergency workers conduct search and rescue efforts at the site of a partially collapsed residential building in Surfside, near Miami Beach, Florida, U.S. June 29, 2021. REUTERS
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανεπιθύμητος από τη Ρωσία ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στις συζητήσεις για ειρήνη στην Ουκρανία – Γιατί ενοχλεί τον Πούτιν
Ένα έντονο παρασκήνιο που αφορά στο πρόσωπο του Κιθ Κέλογκ, ειδικού απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία...
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει με το δάχτυλό του
Το διπλωματικό σκάκι του Πούτιν και το πρέσινγκ από τον Τραμπ για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Το «ναι μεν... αλλά» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην αμερικανική πρόταση για εκεχειρία 30 ημέρων και τα κρίσιμα ερωτήματά του για την εξέλιξη του ουκρανικού ζητήματος
Βλαντιμίρ Πούτιν / Ντόναλντ Τραμπ