Ο Μάιος ήταν καυτός και όχι εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα ή από την κρίση στην ευρωζώνη!
Η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και ωκεανούς, ήταν η δεύτερη υψηλότερη από το 1880, όταν άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία, ενώ ειδικότερα στην ξηρά ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο θερμός στη Γη μέχρι σήμερα.
Ακόμα, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, ο φετινός υπήρξε ο 36ος συνεχόμενος Μάιος στη διάρκεια του οποίου η θερμοκρασία του πλανήτη ήταν πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.
Οι περισσότερες περιοχές της Γης γνώρισαν μηνιαίες θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από τον διαχρονικό μέσο όρο, κάτι που αφορούσε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, την Ασία, τη βόρεια Αφρική κ.α. Μόνο η Αυστραλία, η Αλάσκα και κάποια μέρη της Β. Αμερικής ήσαν σημαντικά πιο κρύα από το μέσο όρο.
Η συνδυασμένη επιφανειακή μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη ξηρά και τη θάλασσα τον Μάιο φέτος ήταν 15,46 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,66 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Ο τελευταίος Μάιος που η παγκόσμια θερμοκρασία βρισκόταν κάτω από τον διαχρονικό μέσο όρο, ήταν το 1976.
Ειδικότερα στην ξηρά, η θερμοκρασία ήταν 1,21 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο (11,1 βαθμοί Κελσίου) του 20ού αιώνα. Αντίστοιχα, στις θάλασσες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 0,45 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (16,3 βαθμοί Κελσίου).
Όσον αφορά την έκταση των πάγων τον Μάιο, στο μεν βόρειο ημισφαίριο οι αρκτικοί πάγοι ήσαν 3,5% λιγότεροι από τον μέσο όρο, στο δε νότιο ημισφαίριο οι πάγοι της Ανταρκτικής ήσαν 2,4% πάνω από τον μέσο όρο.
Τέλος, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012 η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη στεριά και τη θάλασσα ήταν 13,6 βαθμοί Κελσίου, μισό βαθμό πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα. Ειδικότερα, στην ξηρά η μέση θερμοκρασία του πρώτου πενταμήνου του φετινού έτους ήταν 0,85 βαθμούς και στους ωκεανούς 0,37 βαθμούς πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους του προηγούμενου αιώνα.