Η φτώχεια στις ΗΠΑ είναι μεγάλη και γίνεται βαθύτερη, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, όπως επισημαίνει ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια Φίλιπ Άλστον απεύθυνε παράλληλα έκκληση στις αμερικανικές αρχές να παράσχουν σταθερή κοινωνική προστασία και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, παρά να «τιμωρούν και να οδηγούν στις φυλακές τους φτωχούς».
Την ώρα που οι κοινωνικές παροχές και η πρόσβαση στην υγειονομική κάλυψη έχουν περικοπεί, η φορολογική μεταρρύθμιση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιβραβεύει τους μεγιστάνες και τις εταιρείες- κολοσσούς «με απροσδόκητα έσοδα», εντείνοντας περαιτέρω την ανισότητα, τονίζεται στην έκθεση του αξιωματούχου του ΟΗΕ.
Μολονότι, οι πολιτικές των αμερικανικών κυβερνήσεων μετά τον πόλεμο εναντίον της φτώχειας του προέδρου Λίντον Τζόνσον, τη δεκαετία του 1960, ήταν «στην καλύτερη περίπτωση αμελείς», επισημαίνεται, «οι πολιτικές που ακολουθούνται τον τελευταίο χρόνο φαίνεται πως έχουν σχεδιαστεί εσκεμμένα προκειμένου οι φτωχότεροι να μην επωφελούνται πλέον από βασικά μέσα προστασίας, να τιμωρούνται όλοι όσοι βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, ενώ η στοιχειώδης υγειονομική κάλυψη κατέστη προνόμιο που πρέπει να κερδηθεί παρά θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη».
41 εκατομμύρια Αμερικανοί σε συνθήκες φτώχειας
Σχεδόν 41 εκατομμύρια Αμερικανοί, ήτοι το 12,7%, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ 18,5 εκατομμύρια πολίτες σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μεταξύ των φτωχών, ο ένας στους 3 είναι παιδί. Ο εισηγητής του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας μεταξύ των νέων στις βιομηχανικές χώρες.
«Οι πολίτες των ΗΠΑ ζουν λιγότερο και αντιμετωπίζουν περισσότερες ασθένειες σε σύγκριση με τους πολίτες όλων των πλούσιων δημοκρατιών, εξαλείψιμες τροπικές νόσοι ολοένα κι αυξάνονται, ενώ καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακίσεων… και το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας στον ανεπτυγμένο κόσμο» είπε ο Άλστον.
Εντούτοις, τα στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, στα οποία αναφέρθηκε, καλύπτουν μονάχα το 2016, και ο ίδιος δεν παρουσίασε συγκρίσιμα στοιχεία για το εύρος της φτώχειας πριν και μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017.
Ο Αυστραλός, ένας βετεράνος ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, θα παρουσιάσει την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα.
Η έκθεσή του βασίζεται στην περιοδεία που ο ίδιος έκανε τον Δεκέμβριο σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες, από την Αλαμπάμα έως το Λος Άντζελες, αλλά και στο αμερικανικής κυριότητας Πουέρτο Ρίκο.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Γενεύη, ερωτηθείς σχετικά, είπε στο Reuters: «Η κυβέρνηση Τραμπ έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την παροχή οικονομικών ευκαιριών για όλους τους