Κόσμος

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία – “Γάζωσαν” πιστούς σε δυο τζαμιά

Λουτρό αίματος στη Νέα Ζηλανδία. Δυο δράστες εισέβαλαν σε τζαμιά στην πόλη Κράιστσερτς και "γάζωσαν" πιστούς. Ο ένας από τους δράστες, Αυστραλός, μετέδιδε την επίθεση μέσω Facebook. Φόβοι για πολλούς νεκρούς - Πληροφορίες για 30 νεκρούς σε ένα τέμενος και 10 στο δεύτερο. Τρεις άνδρες και μια γυναίκα έχουν συλληφθεί, άγνωστο πόσοι ήταν συνολικά οι δράστες. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρόμος τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας (15.03.2019), στη Νέα Ζηλανδία. Δυο ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πιστών σε δυο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής, προσωρινό, απολογισμό. Δεν είναι σαφές, ακόμα, πόσοι ήταν συνολικά οι δράστες της επίθεσης. Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά και αυτοκίνητα! Έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες και μια γυναίκα.

[read4more]

Άμεσα σήμανε συναγερμός και η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και από τους πιστούς να αποφύγουν τα τεμένη. Ζήτησε επίσης απ’ όλα τα τεμένη να κλείσουν! Υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή είναι μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ο δράστης αυτός, 0 28χρονος Μπρέντον Τάρραντ από την Αυστραλία, μετέδιδε μέσω Facebook την επίθεση και το video κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί σοκ! Πρόκειται για έναν ρατσιστή, θαυμαστή του μακελάρη της Νορβηγίας Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σε μανιφέστο που ανέβασε στο twitter διατρανώνει το μίσος του για τους μουσουλμάνους.

newzealand makelaris
Ο Μπρέντον Τάρραντ – Φωτογραφία Reuters

newzealand makeleio newzealand makeleio

Το site Stuff, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και σε 30». Τουλάχιστον 40 με 50 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

https://twitter.com/adeeljafrysays/status/1106413197450465281

neazilandia
Φωτογραφία Reuters

Η αστυνομία κάνει λόγο για “πολλούς νεκρούς”. Οι πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Όλα τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα στα τζαμιά ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

neazilandia
Φωτογραφία Reuters

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

neazilandia
Φωτογραφία Reuters

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε ότι έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες και μια γυναίκα, ενώ υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα. Ωστόσο, βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν από την αστυνομία.

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

neazilandia
Φωτογραφία Reuters

Οι μουσουλμάνοι στη Νέα Ζηλανδία είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η χώρα της βιώνει σήμερα μια «από τις πιο σκοτεινές της μέρες» μετά τις επιθέσεις ενόπλων «χωρίς προηγούμενο» σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς.

«Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», τόνισε η Αρντέρν σε διάγγελμά της προς τους πολίτες. «Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες», τόνισε η Τζασίντα Αρντέρν στο διάγγελμά της. «Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», συμπλήρωσε.

ardern
Η Τζασίντα Αρντέρν – Φωτογραφία Reuters

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον». «Δεν υπάρχει καμία θέση για πράξεις βίας τόσο ακραίες και χωρίς προηγούμενο» στη χώρα, επέμεινε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. «Οι σκέψεις μου, κι είμαι βέβαιη κι αυτές όλων των Νεοζηλανδών, είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Υπήρχαν πτώματα παντού» λένε μάρτυρες του μακελειού με τους 11 νεκρούς στο Βανκούβερ - Δεν προκύπτει συσχετισμός με τις αυριανές Καναδικές εκλογές
Δεν υπάρχουν αναφορές για το αν η φονική παράσυρση στο Βανκούβερ σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές της χώρας, ενώ η χώρα δεν έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση στο φεστιβάλ
Ιατροδικαστές της αστυνομίας του Βανκούβερ ερευνούν τη σκηνή ενός ύποπτου οχήματος και τα πτώματα των θυμάτων που κείτονται καλυμμένα στο έδαφος, αφού αυτό έπεσε πάνω στο πλήθος σε ένα πάρτι στο Λαπού Λαπού, στο οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, στο Βανκούβερ του Καναδά