Για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, την πιθανότητα μιας εκεχειρίας αλλά και για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Βλάντιμιρ Πούτιν, μίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες (24.02.2025) στο δίκτυο Fox News.
Ειδικότερα, ο Μακρόν χαρακτήρισε «θετική» την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ να λάβει μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο τόνισε ότι προειδοποίησε τον Αμερικανό Πρόεδρο να είναι «προσεκτικός» στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Θέλουμε ειρήνη. Και νομίζω ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Τραμπ είναι πολύ θετική. Αλλά το μήνυμά μου ήταν να προσέχει [στις διαπραγματεύσεις] γιατί χρειαζόμαστε κάτι ουσιαστικό για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η άφιξη του Προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο αλλάζει τα δεδομένα του παιχνιδιού και νομίζω ότι έχει την αποτρεπτική ικανότητα για μια επαναπροσέγγιση με την Ρωσία».
Ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε χθες (24.02.2025) στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην επέτειο τριών ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν βιώσιμες μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
On Fox News:pic.twitter.com/1dBUFDEOYW
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 25, 2025
Ακόμα, ο Μακρόν υπογράμμισε, κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο Fox News, ότι μια απλή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν αρκεί, αφού στο παρελθόν σημειώθηκαν παραβιάσεις των Συμφωνιών του Μινσκ, από την πλευρά της Ρωσίας το 2014 και το 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν επεσήμανε: «Μια εκεχειρία στην Ουκρανία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες που θα αφορά [παύση των επιθέσεων] στον αέρα, στην θάλασσα και στις υποδομές και αν κάτι τέτοιο δεν γίνει σεβαστό, θα αποδείξει ότι η Ρωσία δεν λαμβάνει στα σοβαρά την κατάσταση».
Για το χρονικό διάστημα που θα εφαρμόζεται η εν λόγω κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, θα μπορούσαν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για θέματα όπως οι εγγυήσεις ασφαλείας, τα εδαφικά κέρδη, οι περιοχές που έχουν καταληφθεί από τις επιχειρήσεις, πρότεινε ο Μακρόν.
Ακόμα, για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για την διασφάλιση της ειρήνης μεταπολεμικά είπε: «Εργαστήκαμε πολύ σκληρά μαζί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό σε μια κοινή πρόταση για μια ανάπτυξη στρατευμάτων υπό όρους, όχι στην πρώτη γραμμή αλλά σε συγκεκριμένες θέσεις για να διατηρηθεί η ειρήνη»