Site icon NewsIT
12:29 | 06.04.23

Μακρόν σε Σι Τζινπίνγκ: Υπολογίζω στην Κίνα για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική

Μακρόν σε Σι Τζινπίνγκ: Υπολογίζω στην Κίνα για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική

Chinese President Xi Jinping and French President Emmanuel Macron attend a signing ceremony at the Great Hall of the People, in Beijing, China, April 6, 2023. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Newsit Newsroom

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ότι υπολογίζει σε αυτόν για να επαναφέρει την Ρωσία στην λογική, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στην λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον πρόεδρο της Κίνας.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στην διεθνή σταθερότητα», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με την Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή». «Ο κόσμος γνωρίζει σήμερα βαθιά ιστορική αλλαγή», είπε ο Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Πεκίνο έχουν γνωρίσει ωστόσο «μία θετική και ομαλή εξέλιξη».

Οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση με την συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος των δύο ευρωπαίων ηγετών είναι να ακουστεί η φωνή τους στον Σι Τζινπίνγκ, στενό σύμμαχο της Μόσχας, στον οποίο επιφυλάσσουν κάποιον ρόλο στην ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε προηγουμένως με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε «την σημασία του διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και την Γαλλία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που περνάμε».

Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί στον οποίο επεσήμανε «τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επί της παγκόσμιας ασφάλειας των στρατηγικών ισορροπιών».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ στον οποίο τόνισε «ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα έχουν περιπλεχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version