Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις συμφωνούν: Να δοθεί αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψηφίου μέλους της ΕΕ

Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις συμφωνούν: Να δοθεί αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψηφίου μέλους της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι και οι τέσσερις ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι παρόντες στο Κίεβο υποστήριξαν την ιδέα να δοθεί «άμεσο» καθεστώς υποψηφίου στην ΕΕ στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Συγκεκριμένα ο Μακρόν είπε: «Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Μακρόν είχε αναφέρει πως είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Κίεβο.

Επιπλέον ο Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Στα όπλα αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμη 6 συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Caesar.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε: «Μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, όσο χρειαστεί, θα παραμείνουμε κινητοποιημένοι. Ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για να μπορέσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες να κάνουν τη διαφορά στο έδαφος απέναντι στις επιθέσεις του ρωσικού στρατού».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντράγκι είπε ότι το κύριο μήνυμά του κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ήταν ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία ως μέρος της ΕΕ.

Ο Σολτς δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται, περιγράφοντας τον αγώνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή ως «ηρωικό».

Η Γερμανία είχε δεχθεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και επίσης υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά, ανέφερε ο Σολτς, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας».

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του επανέλαβε είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.

Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη της, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πρότεινε στους τέσσερις ηγέτες περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις