Φωτιές άναψε η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν πως το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».
«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στις στρατηγικές αποφάσεις των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μιας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας. Αυτό που συνέβη στη βόρεια Συρία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ», είχε πει στο περιοδικό «Economist» ο Μακρόν, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Άνγκελα Μέρκελ, όσο και της Πολωνίας.
Σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος επανήλθε, κάνοντας λόγο για υποκρισία και πουριτανισμό όσων αρνούνται να δουν την αναποτελεσματικότητα των διεθνών οργανισμών, αναφερόμενος στις επικριτικές του δηλώσεις για το ΝΑΤΟ.
«Έχουμε ανάγκη από περισσότερη συνεργασία», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν εγκαινιάζοντας το Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη που θεσμοθέτησε ο ίδιος πέρυσι. Περί τους τριάντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στις εργασίες του, ανάμεσά τους πολλοί προερχόμενοι από χώρες της Αφρικής. Αλλά δεν υπάρχει εκπρόσωπος της αμερικανικής ούτε της ρωσικής ηγεσίας.
«Ο κίνδυνος προέρχεται από την οκνηρία, να λέμε ότι έχουμε (διεθνείς) οργανισμούς, μας αρέσουν πολύ, δεν τους εξετάζουμε, μερικές φορές έχουν χάσει τον στόχο τους, κανείς πλέον δεν καταλαβαίνει προς τα πού κατευθύνονται, ας καλύψουμε το στήθος που δεν μπορούμε να δούμε, όπως λέει ο Μολιέρος, και έτσι θα είναι καλύτερα».
«Δεν συμφωνώ καθόλου, το έδειξα, ίσως θίγοντας ορισμένους στην αίθουσα αυτή εδώ και λίγες ημέρες. Χρειαζόμαστε αλήθεια. Ο πουριτανισμός ή η υποκρισία δεν λειτουργούν στον παρόντα χρόνο, διότι οι συμπολίτες μας το αντιλαμβάνονται. Ούτε η οκνηρία είναι λύση», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε με τον τρόπο αυτόν στις επικρίσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της μελλοντικής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρούσας στην αίθουσα, για τις πρόσφατες δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ, για το οποίο είπε ότι βρίσκεται σε «κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου».
Το Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, μαζί με πλήθος άλλων διεθνών διασκέψεων, είναι χρήσιμη διότι φέρνει μαζί Κράτη, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, εταιρείες, ως μόνη απάντηση στις νέες δημογραφικές, κλιματικές, τεχνολογικές προκλήσεις, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι θα ήθελε να αποφύγει τον χωρισμό του κόσμου γύρω από δύο μεγάλες δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. «Η κατανομή ανάμεσα σε λίγες ηγεμονικές δυνάμεις παράγει αναστάτωση και δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», είπε.