Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στη Μαλαισία, δήλωσαν σήμερα οι αρχές.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στη Μαλαισία αντιμετωπίζει επικρίσεις από τους πολίτες και βουλευτές της αντιπολίτευσης για τις προσπάθειες διάσωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο στην ανατολική ακτή της Μαλαισίας κατά τη διάρκεια της περιόδου των μουσώνων από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, όμως οι ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή άσκησαν πίεση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.
Η Μαλαισία κινητοποίησε τον στρατό και άλλες υπηρεσίες ασφάλειας σε επτά κρατίδια, με τις χειρότερες πλημμύρες να σημειώνονται στη Σελανγκόρ, την πιο εύπορη και πιο πολυπληθή επαρχία της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
@AmirudinShari another exemplary leader helping out…👏👏 #DaruratBanjir #Malaysia pic.twitter.com/3ZENmG0xCU
— Hisvary (@hisvary_) December 20, 2021
Η αστυνομία της Σελανγκόρ ανέφερε πως οκτώ άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί από τις πλημμύρες σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του κρατιδίου, Bernama.
Ανάμεσά τους, τέσσερις στην Ταμάν Σρι Μούντα, μια γειτονιά στον τομέα Σαχ Αλάμ, όπου πολλοί άνθρωποι φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί σε σπίτια και πολυκατοικίες καθώς οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από την έλλειψη πλωτών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού.
Περισσότεροι από 32.000 εκτοπισμένοι από τη Σελανγκόρ είχαν μεταφερθεί σε προσωρινούς ξενώνες μέχρι σήμερα, ανέφερε ο επικεφαλής υπουργός του κρατιδίου στο Twitter.
Όμως δεν είναι σαφές πόσοι ακόμη θα πρέπει να διασωθούν καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν κοπεί σε πολλά τμήματα του κρατιδίου.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν σήμερα έντονη κριτική στις αρχές για καθυστέρηση στην απόκρισή τους.
“Απόψε θα είναι η τρίτη νύχτα, ο κόσμος εξακολουθεί να ζητά να σταλούν πλωτά μέσα”, δήλωσε η βουλευτής Χάνα Γιο, του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο.
“Θέλουμε η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει αμέσως τη βοήθεια για να μην βρίσκουμε πλέον πτώματα.”
Ο πρωθυπουργός Ισμαΐλ Σάμπρι Γιάκομπ ανέφερε σήμερα σε μια δήλωση πως έδωσε εντολή σε όλες της υπηρεσίες να διεξαγάγουν “πιο επιθετικές” επιχειρήσεις ώστε να βοηθήσουν τους πληττόμενους στο Ταμάν Σρι Μούντα.
Η κάτοικος του Ταμάν Σρι Μούντα, Σαζουάτου Ρέμπλι, 43 ετών, και η οικογένειά της διασώθηκαν από φίλους σήμερα, αφού παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο σπίτι τους για περισσότερες από δύο ημέρες.
“Η βοήθεια από την κυβέρνηση δεν ήρθε ποτέ για εμάς, η μόνη βοήθεια ήταν από τους γονείς των παιδιών που προσέχω”, δήλωσε στο Reuters.
“Ελπίζω πραγματικά οι αρχές να μπορέσουν να δράσουν πιο γρήγορα και να προσέξουν περισσότερο τους ανθρώπους εκεί.”