Site icon NewsIT

Μάλι: 6 νεκροί από 3 επιθέσεις της Αλ Κάιντα

25.04.2022 | 09:17
Μάλι: 6 νεκροί από 3 επιθέσεις της Αλ Κάιντα

FILE PHOTO: Malian soldiers are pictured during a patrol with soldiers from the new Takuba force near Niger border in Dansongo Circle, Mali August 23, 2021. Picture taken August 23, 2021. REUTERS/Paul Lorgerie/File Photo

Ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών εναντίον τριών στρατοπέδων στο κεντρικό τμήμα της χώρας, με την Αλ Κάιντα να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Οι επιθέσεις, πέρα από τους συνολικά «έξι νεκρούς», είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 άνθρωποι και στα τρία στρατόπεδα, στη Σεβαρέ, στην Μπαφό και στη Νιονό, από «ομάδες ένοπλων τρομοκρατών» με «αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά που οδηγούσαν καμικάζι», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο στρατός της χώρας της Αφρικής.

Οι ένοπλες δυνάμεις «απώθησαν ταυτόχρονα» αυτές τις «περίπλοκες τρομοκρατικές επιθέσεις» νωρίς το πρωί χθες Κυριακή, «περί τις 05:00» (τοπική ώρα· στις 08:00 ώρα Ελλάδας), κατά την ανακοίνωση.

Την ευθύνη για τις τρεις ενέργειες ανέλαβε η «Κατίμπα Μασίνα», οργάνωση του ιεροκήρυκα Αμαντού Κουφά, που ανήκει στη φυλή των Πελ, με ηχητικό μήνυμα.

Αυτή η «Κατίμπα» (μονάδα μαχητών) δηλώνει υποταγή στον Ιγιάντ Αγκ Γαλί, ηγέτη της Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), η οποία με τη σειρά της ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Ο στρατός ανέφερε ότι 11 δράστες της επίθεσης στη Σεβαρέ, ανάμεσά τους «και ο καμικάζι», σκοτώθηκαν, ενώ κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα «στρατιωτικού υλικού».

Εξάλλου, μονάδα του στρατού «σε περιπολία» στον οδικό άξονα Μουρά-Τενενκό (κεντρικά) «έπεσε σε ενέδρα» και ξέσπασε μάχη «κατά τη διάρκεια της οποίας δέκα τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν», ανέφερε το επιτελείο σε χωριστό δελτίο Τύπου χθες βράδυ.

Η MINUSMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, «καταδικάζει σθεναρά» τις επιθέσεις που έγιναν την Κυριακή, τόνισε η ίδια μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι κατόπιν αιτήματος του στρατού ανέπτυξε «δύναμη ταχείας αντίδρασης» στη Σεβαρέ.

Το Μάλι, όπου κυβερνούν από το 2020 οι στρατηγοί, που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, έχει βυθιστεί μετά το 2012 σε ολοένα πιο βαθιά κρίση ασφαλείας, που η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων δεν επέτρεψε να επιλυθεί.

Τη δράση των τζιχαντιστών, που εξαπλώθηκε από τον βορρά προς το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας, περιέπλεξε η εμφάνιση παραστρατιωτικών οργανώσεων φυλών και συμμοριών κακοποιών.

Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και αντιμαχόμενους. Το κεντρικό τμήμα του Μάλι έχει μετατραπεί το τρέχον διάστημα σε εστία της κρίσης στο Σαχέλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version