Υπό καθεστώς τρόμου ζουν οι πολίτες στο Μάλι καθώς οι δολοφονίες ανθρώπων αυξήθηκαν κατά 54%, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της χούντας που διοικεί την χώρα σπέρνουν τον φόβο παντού.
Ο αριθμός των δολοφονιών στο Μάλι αυξήθηκε το 2022 κατά 54% σε σύγκριση με το 2021, ενώ το 35% των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδεται στις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της χούντας, που δοικεί τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που συμβουλεύθηκε χθες Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν (1.277 το 2022) στο Μάλι κατέγραψε αύξηση 54% από το 2021 (584 νεκροί), ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA) στην τριμηνιαία αναφορά της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2022.
«Γενικά, 2.001 άνθρωποι επλήγησαν από βίαιες ενέργειες το 2022 (1.277 δολοφονήθηκαν, 372 απήχθησαν – εξαφανίστηκαν και 352 τραυματίστηκαν)», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Οι τζιχαντιστές, η Ρωσία και η ομάδα Βάγκνερ
Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις ήταν υπεύθυνες για τις περισσότερες βίαιες ενέργειες, τους αναλογεί το 56% των παραβιάσεων που καταγράφτηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Έπειτα από δυο αλλεπάλληλα πραξικοπήματα (2020, 2021), οι στρατιωτικοί στην εξουσία στο Μάλι έδιωξαν το 2022 τη Γαλλία, παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας της Αφρικής, και στράφηκαν στη Ρωσία, που έστειλε «εκπαιδευτές» σύμφωνα με τη χούντα, μισθοφόρους της Βάγκνερ που ενέχονται σε πολλές ωμότητες σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δυτικές κυβερνήσεις και ΜΚΟ.
Σε ό,τι αφορά τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, αποδίδονται σε «στοιχεία τους» συνολικά «694 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή το 35% του συνολικού αριθμού των παραβιάσεων», σε «ορισμένες» περιπτώσεις «με τη συνοδεία ξένου στρατιωτικού προσωπικού», σύμφωνα με τη MINUSMA.
Εκατοντάδες εκτελέσεις
Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν συμπεριλαμβάνουν τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στη Μουρά από την 27η ως την 31η Μαρτίου 2022, όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, που φέρονται να συνοδεύονταν από μισθοφόρους της Βάγκνερ, εκτέλεσαν εκατοντάδες ανθρώπους, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ.
Οι εντάσεις με το τμήμα της MINUSMA που είναι αρμόδιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυξήθηκαν κατακόρυφα αφότου κατέλαβε την εξουσία ο στρατός, πριν από δύο χρόνια.
Η χούντα βάζει εμπόδια στις έρευνες
Η χούντα των συνταγματαρχών βάζει φραγμούς με απροκάλυπτο τρόπο στις έρευνες της MINUSMA για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις καταχρήσεις για τις οποίες κατηγορούνται ολοένα συχνότερα μονάδες των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας. Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής του τμήματος αυτού της αποστολής του ΟΗΕ απελάθηκε από τις αρχές στο Μπαμακό.
Το Μάλι παραμένει πιασμένο στο δόκανο πολυδιάστατης κρίσης, όχι μόνο ασφαλείας, αλλά και πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής. Τοπικός ξεσηκωμός στον βορρά το 2012 μεταμορφώθηκε σε ανταρτοπόλεμο τζιχαντιστών.
Οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και παραστρατιωτικές ομάδες και συμμορίες κακοποιών, λυμαίνονται τη χώρα. Η βία εξαπλώθηκε από τον βορρά στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.
Πλέον σαρώνει δυτικούς τομείς, ενώ εξαπλώνεται προς νότο, θορυβώντας κι άλλους γείτονες του Μάλι, ειδικά τη Σενεγάλη.
Χιλιάδες άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε όλη την περιφέρεια.
Η MINUSMA σχηματίστηκε το 2013, για να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το κράτος του Σαχέλ που απειλείτο με κατάρρευση εξαιτίας της επεκτεινόμενης δράσης τζιχαντιστών, για να προστατεύσει τους αμάχους, να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης, να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.