Site icon NewsIT

Μάλι: Οι τζιχαντιστές έψαχναν να σκοτώσουν υπαλλήλους της Air France

23.11.2015 | 15:37
Μάλι: Οι τζιχαντιστές έψαχναν να σκοτώσουν υπαλλήλους της Air France

Πυροβολούσαν ό,τι κινούνταν. Αλλά έψαχναν συγκεκριμένα πρόσωπα: τους υπαλλήλους της Air France που βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο όπου εισέβαλαν το πρωί της Παρασκευής τζιχαντιστές τρομοκράτες.

Το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu, στην πρωτεύουσα του Μάλι Μπαμακό, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αφού πολλοί διεκδικούν την ευθύνη. 17 πελάτες του πολυτελούς ξενοδοχείου έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση. Νεκροί έπεσαν και οι δυο δράστες, αλλά οι αρχές του Μάλι ψάχνουν τώρα τους συνεργούς τους, που πιστεύεται πως είναι μια γυναίκα κι ένας άνδρες, οι φωτογραφίες των οποίων δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ο εισαγγελέας του Μαλί αρμόδιος για υποθέσεις τρομοκρατίας που έχει αναλάβει την έρευνα, Μπουμπακάρ Σιντικί Σαμακέ, ξεκαθάρισε πως «είναι προφανές είναι ότι διέθεταν συνεργούς για να φτάσουν ως το ξενοδοχείο και είχαν συνεργούς για να διαπράξουν το έγκλημα». Στο λόμπι του ξενοδοχείου οι ερευνητές εντόπισαν μια βαλίτσα η οποία περιείχε χειροβομβίδες και ανήκε στους δράστες, επεσήμανε ο εισαγγελέας. Γάλλοι ειδικοί έχουν φτάσει στο Μαλί για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των σορών, ενώ στην έρευνα συμμετέχει και η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα (Minusma).

Οι δράστες της επίθεσης έψαχναν τους εργαζόμενους στην Air France που έμεναν στο ξενοδοχείο, αφού φαίνεται πως εκείνοι ήταν ο πρωταρχικός τους στόχος. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πως οι δράστες πυροβολούσαν ό,τι κινούνταν και πως αφού εκτέλεσαν μια ομάδα ξένων, ο ένας από τους δυο πήγε στην κουζίνα, μαγείρεψε το γεύμα του και στη συνέχεια επέστρεψε στο κυνήγι των θυμάτων του!

Ο Kasim Haidara που δουλεύει ως security αποκάλυψε στην Telegraph πως οι τζιχαντιστές έψαχναν Γάλλους υπηκόους και ρώτησαν έναν συνάδελφό του που βρισκόταν το πλήρωμα της Air France. Όπως είπε, ο συνάδελφός του, τους έστειλε σε λάθος σημείο και έτσι έδωσε χρόνο στους εργαζόμενους της Air France να αποδράσουν. Μόνο που αυτή την ηρωική του πράξη, ο συνάδελφος του Haidara εκτελέστηκε από τους δράστες, όταν κατάλαβαν πως τους είχε κοροϊδέψει.

Θρίλερ εξακολουθεί να επικρατεί με την ανάληψη της ευθύνης για το μακελειό με τους 19 νεκρούς. Λίγες ώρες μετά την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blue, την ευθύνη ανέλαβε η αλ Μουραμπιτούν, η οργάνωση του Αλγερινού Μόχταρ Μπελμόχταρ, σε συνεργασία με την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ. Η οργάνωση ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι οι δράστες ήταν μόνο δύο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ήταν Μαλινέζοι.

Πάντως χθες την ευθύνη για την ίδια επίθεση ανέλαβε και η οργάνωση Μέτωπο Απελευθέρωσης του Μακίνα (FLM) σε συνεργασία με την Άνσαρ Ντιν, που δρα στο βόρειο Μαλί. Το FLM ισχυρίστηκε στην ανακοίνωσή του ότι οι δράστες ήταν πέντε, τρεις εκ των οποίων έχουν διαφύγει.

«Το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Μακίνα (FLM) αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Radisson στο Μπαμακό με τη συνεργασία της Άνσαρ Ντιν (μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που δρα στο βόρειο Μαλί)», αναφέρει η ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Μπαμακό και φέρει την υπογραφή του Άλι Χάμα εκπροσώπου της οργάνωσης, η οποία έκανε την εμφάνισή της στις αρχές της χρονιάς και διοικείται από τον ακραίο ιερωμένο Αμάντου Κούφα.

«Η επίθεση αυτή έγινε ως αντίδραση εναντίον των επιθέσεων των γαλλικών δυνάμεων που έχουν στόχο κάποια στοιχεία του Μετώπου και της Άνσαρ Ντιν με την υποστήριξη του στρατού του Μαλί και κάποιων δυτικών χωρών», πρόσθετε η ανακοίνωση. «Είμαστε σε θέση να χτυπήσουμε ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο ίδιος, ενώ προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις «εναντίον πολιτικών, οικονομικών και τουριστικών στόχων, μέχρι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του Μακίνα (κεντρική επαρχία του Μαλί) και να εφαρμόσουμε τη σαρία».

Πάντως ένας εκπρόσωπος της αλ Μουραμπιτούν, ο οποίος επανέλαβε ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη σε συνεργασία με την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, δήλωσε ότι οι δράστες ήταν «δύο ήρωες του ισλάμ», ο Αμπντελχακίμ αλ Ανσάρι και ο Μόεζ αλ Ανσάρι. Στη τζιχαντιστική ορολογία ο όρος «αλ Ανσάρι» σημαίνει ότι πρόκειται για ντόπιους μαχητές, σε αντίθεση με τον όρο «μουχατζιρούν» που αποδίδεται στους ξένους.

«Οι δύο μουτζαχεντίν σκοτώθηκαν έπειτα από σφοδρή αντίσταση εναντίον των γαλλικών και αμερικανικών δυνάμεων και των συνεργατών τους», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι η επίθεση εξαπολύθηκε εξαιτίας «της επιθετικότητας των Σταυροφόρων εναντίον των λαών μας, των ιερών τόπων μας και των αδελφών μας μουτζαχεντίν στο Μαλί».

Πηγή: Daily Mail, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version