Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 19 ανθρώπους σε μια επίθεση εναντίον ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Μάλι, προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού της χώρας, με τη συνεργασία μελών της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (Minusma) και γαλλικών στρατευμάτων, εισβάλλουν στο κτίριο και σώσουν τους υπόλοιπους ομήρους. Ο πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ανακοίνωσε τον απολογισμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι οι τραυματίες είναι επτά (ενώ δύο είναι και οι νεκροί δράστες).
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Μουραμπιτούν και η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM). Η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu πραγματοποιήθηκε ακριβώς μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“The death toll rises as authorities go from room to room”. These are the latest pictures from #Mali. https://t.co/RZL74UJriu
— Sky News (@SkyNews) Νοέμβριος 20, 2015
«Σήμερα ο απολογισμός είναι υψηλός», δήλωσε ο Κεϊτά σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κηρύσσοντας χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες, αλλά και τριήμερο εθνικό πένθος. Ο Μαλινέζος πρόεδρος, ο οποίος διέκοψε μια επίσκεψή του στο Τσαντ όπου συμμετείχε σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής, πρόσθεσε ότι δύο από τους δράστες είναι νεκροί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου με τα κράτη της Ασίας στη Μαλαισία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση στο Μαλί «μια ακόμη φοβερή υπενθύμιση της μάστιγας της τρομοκρατίας».
«Για μια ακόμη φορά αυτή η βαρβαρότητα απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Ομπάμα. «Θα στηρίξουμε τον λαό του Μάλι, καθώς προσπαθεί να εκδιώξουν τους τρομοκράτες από τη χώρα του και να ενισχύσει τη δημοκρατία», πρόσθεσε.
Η επίθεση αυτή θεωρείται και πλήγμα για τη Γαλλία, η οποία έχει στείλει 3.500 στρατιώτες στο βόρειο Μάλι σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σταθερότητα μετά την εξέγερση των Τουαρέγκ το 2012, στην οποία αργότερα ενεπλάκησαν τζιχαντιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα.
Παράλληλα φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον βετεράνο τζιχαντιστή Μόχταρ Μπελμόχταρ, η οργάνωση του οποίου, η αλ Μουραμπιτούν, εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου μήνες αφού ο αρχηγός της φέρεται να σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Μάλι, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ, δήλωσε ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν στο Radisson Blu σπάζοντας τον φράχτη ασφαλείας στις 7:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας), πυροβολώντας και φωνάζοντας Αλάχου Άκμπαρ («Ο Θεός είναι ο μέγιστος» στα αραβικά).
Η επίθεση τερματίστηκε περίπου στις 16:00 (τοπική ώρα). Σε μια ανακοίνωσή του νωρίτερα αξιωματούχος του ΟΗΕ και κυανόκρανοι που ερευνούσαν το ξενοδοχείο είχαν κάνει λόγο για 27 νεκρούς. Το πρωί ο ξενοδοχειακός όμιλος Rezidor, ο οποίος διαχειρίζεται το Radisson Blu, ανακοίνωσε ότι την ώρα της επίθεσης στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 140 επισκέπτες και 30 εργαζόμενοι.
Μεταξύ των επισκεπτών υπάρχουν αλλοδαποί από τουλάχιστον 14 χώρες: Αλγερία, Γερμανία, Βέλγιο, Καναδάς, Κίνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Μαρόκο, Ρωσία, Σενεγάλη και Τουρκία.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένας Αμερικανός είναι μεταξύ των θυμάτων, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να έρθει σε επαφή με όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Μάλι.
Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της από και προς το Μπαμακό και έκανε λόγο για 12 εργαζόμενούς της που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν «σε ασφαλές μέρος». Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, «δεν υπάρχουν Γάλλοι νεκροί».
Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι πέντε από τους επτά εργαζόμενους στις Turkish Airlines που ήταν στο ξενοδοχείο κατάφεραν να δραπετεύσουν, ενώ η κινεζική εταιρεία κατασκευής σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι τρία στελέχη της έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Βέλγος αξιωματούχος.
Πυροβολισμοί ακούγονταν καθώς οι ισλαμιστές περνούσαν από δωμάτιο σε δωμάτιο και από όροφο σε όροφο, δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Κάποιοι από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, ενώ άλλοι κατάφεραν να δραπετεύσουν ή διασώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ένας από τους ομήρους που δραπέτευσε, ο γνωστός τραγουδιστής από τη Γουινέα Σεκούμπα «Μπαμπίνο» Ντιαμπατέ, δήλωσε ότι άκουσε δύο από τους δράστες να μιλούν αγγλικά την ώρα που ερευνούσαν το δωμάτιο που ήταν δίπλα από το δικό του.
«Ακούσαμε πυροβολισμούς από τη ρεσεψιόν. Δεν τόλμησα να βγω από το δωμάτιό μου διότι δεν έμοιαζαν με πυροβολισμούς από πιστόλια, ήταν πυροβολισμοί από στρατιωτικά όπλα», διηγήθηκε ο Ντιαμπατέ.
«Οι δράστες μπήκαν στο δωμάτιο που ήταν δίπλα στο δικό μου. Έμεινα ήσυχος, κρυμμένος κάτω από το κρεβάτι χωρίς να κάνω θόρυβο», πρόσθεσε. «Τους άκουσα να λένε στα αγγλικά “Το γέμισες; Πάμε!”».
Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 ένοπλοι εισέβαλαν στο Radisson Blu, όμως ο όμιλος Rezidor επεσήμανε ότι πρόκειται για δύο δράστες. Από την πλευρά της μια στρατιωτική πηγή σημείωσε ότι «ο τελευταίος απολογισμός είναι τουλάχιστον τρεις τρομοκράτες νεκροί», εκτιμώντας παράλληλα ότι ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνά τους τέσσερις.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Reuters