Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Μάλτα: Αεροπειρατεία τρόμου με ψεύτικα όπλα και ύμνους στον Καντάφι!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Δύο άνδρες, οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο, οι δράστες τη σημερινής αεροπειρατείας σε λιβυκό αεροσκάφος
– Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη
– Οι αεροπειρατές ανάγκασαν το πλήρωμα να το οδηγήσει στη Μάλτα
– Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση απελευθέρωσαν σταδιακά όλους τους ομήρους και συνελήφθησαν
– Η πίστη στον Καντάφι και οι απειλές για ανατίναξη του αεροσκάφους!
– Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το θρίλερ

Δύο άνδρες, οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο, διέπραξαν σήμερα αεροπειρατεία σε λιβυκό αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη, αναγκάζοντας το πλήρωμα να το οδηγήσει στη Μάλτα. Κατόπιν απελευθέρωσαν ανά διαστήματα και τους 116 ομήρους (επιβάτες και μέλη πληρώματος), εκ των οποίων κανείς δεν τραυματίστηκε, και παραδόθηκαν αφού διακήρυξαν την πίστη τους στον ανατραπέντα ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Ψεύτικα τα όπλα

Τα όπλα, πάντως, που χρησιμοποίησαν οι δύο άνδρες που διέπραξαν την αεροπειρατεία στο λιβυκό αεροσκάφος ήταν ρέπλικες, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες. Αυτό ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

Καρέ – καρέ η παράδοση και η σύλληψη

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες του Reuters την σύλληψη των δραστών από τους αστυνομικούς

 

Το χρονικό του τρόμου

Στις εικόνες που πρόβαλαν τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται οι δύο αεροπειρατές να οδηγούνται εκτός του αεροσκάφους φορώντας χειροπέδες. Ο πρωθυπουργός της νήσου, Τζόζεφ Μούσκατ, ανήρτησε το εξής μήνυμα στο Twitter γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδας:

«Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και τέθηκαν υπό κράτηση».

Oι δύο άνδρες φαίνεται πως είναι υποστηρικτές του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, όπως είπε λίγο νωρίτερα ένας υπουργός της κυβέρνησης της Λιβύης.

 

Κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τάχερ Σιάλα, πρόσθεσε πως οι αεροπειρατές θέλουν επιπλέον να ανακοινώσουν την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος υπέρ του Καντάφι.

Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη σήμερα το πρωί όταν εξετράπη της πορείας του και κατευθύνθηκε στη Μάλτα, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων βόρεια των λιβυκών ακτών, αφού ένας άνδρας είπε στο πλήρωμα ότι είχε στην κατοχή του μια χειροβομβίδα.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, ένας από τους άνδρες ανέφερε στο πλήρωμα ότι ήταν «υποστηρικτής του Καντάφι» και ότι ήταν διατεθειμένος να απελευθερώσει όλους τους επιβαίνοντες εφόσον ικανοποιούνταν τα αιτήματά του. Δεν έχει προς το παρόν ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς ήταν τα αιτήματά τους.

Τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης μετέδωσε ότι μίλησε στο τηλέφωνο με έναν αεροπειρατή ο οποίος δήλωσε ότι είναι επικεφαλής ενός κόμματος υπέρ του Καντάφι. Ο Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 12.30 ώρα Ελλάδας στο διεθνές αεροδρόμιο Λούκα της Μάλτας. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις, υπό την επίβλεψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας οι οποίες επέτρεψαν τη σταδιακή απελεύθερωση των επιβατών νωρίς το απόγευμα: πρώτα των γυναικών και του βρέφους και κατόπιν των ανδρών.

Λεωφορεία έσπευσαν στον τερματικό σταθμό του Διεθνούς Αεροδρομίου της Μάλτας για να μεταφέρουν τους 109 επιβάτες, όπως επίσης κάποια μέλη από το πλήρωμα.

Αφού οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος, ένας άνδρας εμφανίστηκε για λίγα λεπτά στην πόρτα του αεροσκάφους κρατώντας μια πράσινη σημαία, τη σημαία της Λιβύης την εποχή του Καντάφι.

 

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης μετέδωσε ότι ένας αεροπειρατής, ο οποίος υποστήριξε ότι ονομάζεται Μούσα Σάχα, είπε σε τηλεφωνική συνδιάλεξη ότι είναι ο ηγέτης του Αλ Φάτεχ Αλ Τζάντιντ, ή Το Νέο Αλ Φάτεχ. Το Αλ Φάτεχ είναι το όνομα που έδωσε ο Καντάφι στον μήνα Σεπτέμβριο, τον μήνα που διέπραξε το πραξικόπημα του 1969, και η λέξη αυτή δηλώνει την άνοδό του στην εξουσία.

Σε ένα tweet, ο τηλεοπτικός σταθμός αργότερα συμπλήρωσε ότι ο αεροπειρατής είπε:

«Λάβαμε αυτό το μέτρο για να ανακηρύξουμε και να προβάλουμε το νέο μας κόμμα».

Ο Λίβυος βουλευτής Χάντι αλ Σάγκιρ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Αμπντουσαλέμ Μράμπτι, στέλεχος του Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης που επέβαινε στο αεροσκάφος, του είπε πως οι δύο αεροπειρατές ήταν περίπου 25 ετών και ανήκουν στην εθνοτική ομάδα Τεμπού της νότιας Λιβύης.

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο όπου το αεροσκάφος είχε προσγειωθεί. Πολλές πτήσεις στο αεροδρόμιο ακυρώθηκαν ή άλλαξαν προορισμό.

Επιπλέον, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στον αέρα σήμερα το πρωί, ο κυβερνήτης προειδοποίησε τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ότι βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπειρατεία.

«Κατόπιν έχασαν επικοινωνία με εκείνον» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Ο κυβερνήτης κατέβαλλε προσπάθειες να τους πείσει να προσγειωθούν στη σωστή κατεύθυνση αλλά εκείνοι αρνήθηκαν».

 

Το αεροπλάνο της κρατικής εταιρείας Afriqiyah Airways εκτελούσε πτήση από τη Σέμπχα στη νοτιοδυτική Λιβύη προς την Τρίπολη, μια διαδρομή διάρκειας δύο ωρών. Σε αυτό επέβαιναν 28 γυναίκες, ένα βρέφος και 82 άνδρες. Επτά ήταν τα μέλη του πληρώματος.

Η κυβέρνηση της Μάλτας γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Μούσκατ συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και μια ομάδα διαπραγματευτών συγκροτήθηκε στο αεροδρόμιο. Και η Βρετανία προσέφερε βοήθεια στη Μάλτα.

Η τελευταία αεροπειρατεία στη Μάλτα έγινε το 1985, όταν Παλαιστίνιοι κατέλαβαν ένα αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών. Ειδικές δυνάμεις της Αιγύπτου πραγματοποίησαν έφοδο στο αεροσκάφος και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε