Στο ότι η Σύνοδος των χωρών του Νότου ξεκίνησε από την Αθήνα εστίασε το Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις επίσημες δηλώσεις από την Μάλτα.
Στην συνέχεια… πήρε το όπλο του: “Οποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Όπως είπε οι ηγέτες που πήραν μέρος στη συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επισήμανε, ακόμα, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά είναι ευρωτουρκικά, όπως ευρωτουρκικά είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Τουρκία.
Δείτε την εικόνα που μεταδόθηκε ζωντανά από την Μάλτα
Κοινές δηλώσεις στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν σε μεγάλο βαθμό κοινή εμπειρία ως προς τις σημαντικότερες κρίσεις που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην οικονομία, στο προσφυγικό, αλλά και σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που περιβάλλουν την Μεσόγειο.Τονίσαμε ότι μια ΕΕ που θέλει να έχει ισχυρό διεθνή ρόλο, πρέπει να είναι ενεργητική στην εξωτερική της πολιτική και να δίνει σαφή μηνύματα υπέρ του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης. Υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης διαφορών και όχι της διαιώνισής τους.Είναι εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δώσαμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα μέτρα που θα πάρει, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητά της. Ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.Τονίσαμε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Υποστήριξα την ταχεία έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην ΕΕ αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.Σήμερα δώσαμε ισχυρό μήνυμα για μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα: Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική Ευρώπη και την επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Κοινές δηλώσεις στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. #EUMed7Malta #SouthEUSummit
Gepostet von Alexis Tsipras am Freitag, 14. Juni 2019
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε στη Σύνοδο της Μάλτας ο Αναστασιάδης
Νωρίτερα, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ο πρόεδρος της ΚΔ, Νίκος Αναστασιάδης έθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Μάλτας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν η μελλοντική θεσμική ηγεσία της ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνέχεια των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκανια, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στην ανάγκη οι MED7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ στην εναρκτήρια δήλωσή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED7, που πραγματοποιείται στην Βαλέτα.
Στην αναφορά του για την Κύπρο, ο κ. Μουσκάτ ανέφερε ότι σίγουρα θα πρέπει να καταγράψουμε και να εκφράσουμε «την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία».
Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED7, στη Βαλέτα της Μάλτας, πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.