To ζευγάρι Αμερικανών έκανε έκκληση στις αρχές της Μάλτας να του επιτρέψουν να φύγει από τη χώρα ώστε η γυναίκα να κάνει άμβλωση και να μην κινδυνεύσει η ζωή της, αφού εμφάνισε συμπτώματα αποβολής του εμβρύου.
Η Μάλτα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπει τις αμβλώσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η Αντρέα Προυντέντε και ο σύντροφός της, ο Τζέι Γουιλντράιερ, από το Σιάτλ, έκαναν διακοπές στο νησί όταν η Προυντέντε, που διανύει τη 16η εβδομάδα της κύησης, εμφάνισε αιμορραγία. Το ζευγάρι ζήτησε να τερματιστεί η κύηση για να μην κινδυνεύσει από μόλυνσή ή ακόμη και θάνατο, η Προυντέντε. Όμως οι γιατροί στη Μάλτα αρνήθηκαν, όπως είπε ο Γουιλντράιερ στην τοπική εφημερίδα Times.
Το ζευγάρι ζήτησε κατόπιν να φύγει αεροπορικώς στη Βρετανία, όπου θα μπορούσε να γίνει η άμβλωση, όμως οι γιατροί αρνήθηκαν να πιστοποιήσουν ότι η Αντρέα είναι σε θέση να ταξιδέψει.
«Ήρθαμε στη Μάλτα για να γιορτάσουμε την εγκυμοσύνη. Ασφαλώς και δεν ήρθαμε για να κάνουμε άμβλωση, όμως, να που είμαστε εδώ να συζητάμε πώς θα σωθεί η ζωή μιας γυναίκας», είπε ο 45χρονος Γουιλντράιερ στην εφημερίδα.
Η Αντρέα και ο σύντροφός της περιμένουν σχεδόν μία εβδομάδα αφότου οι γιατροί τους είπαν ότι θα χάσουν το μωρό. Το ιατρικό προσωπικό του κρατικού νοσοκομείου Mater Dei αρνείται να προχωρήσει στην άμβλωση επειδή υπάρχει ακόμη καρδιακός παλμός και δεν θεωρεί ότι η ζωή της μητέρας διατρέχει άμεσο κίνδυνο.
Οι υγειονομικές αρχές της Μάλτας δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν την υπόθεση.
«Κολλήσαμε εδώ (…) επιλέξαμε τη Μάλτα επειδή ήταν ασφαλής και είχε καλή υγειονομική περίθαλψη και τώρα είμαστε όμηροι αυτής της κατάστασης», είπε ο Γουιλντράιερ.
Η μαλτέζικη μη κυβερνητική οργάνωση Doctors For Choice («Γιατροί υπέρ της επιλογής») είπε ότι στηρίζει το αίτημα του ζεύγους και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί η τραγωδία της Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, η οποία πέθανε το 2012 στην Ιρλανδία από σηψαιμία, αφού απέβαλε στη 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. «Η μόλυνση μπορεί να περάσει στη μήτρα και στο αίμα, οδηγώντας στον θάνατο», τόνισε η οργάνωση.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Μαλτέζοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους διαφωνούν με τη νομιμοποίηση της άμβλωσης. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας τάσσονται επίσης κατά της νομιμοποίησης της άμβλωσης.