- Σοκαριστικές εικόνες και αποκαλύψεις από τον τόπο της τραγωδίας στο Μάντσεστερ - Αποκόπηκε από το υπόλοιπο σώμα και πετάχτηκε μέτρα μακριά το κορμί του δράστη - Μέσα σε ελαφρύ μεταλλικό κουτί με καρφιά και μεταλλικά "παξιμάδια" ο εκρηκτικός μηχανισμός - Την πυροδότησε με το αριστερό χέρι, όπου κρατούσε τον μικρό πυροκροτητή - 12 βολτ η μπαταρία που χρησιμοποιήθηκε και κοστίζει 20 δολάρια! Το εκρηκτικό TATP είχε χρησιμοποιθεί στις επιθέσεις σε Λονδίνο (2005), Παρίσι (2015) και Βρυξέλλες (2016) - Τρεις μέρες πριν την επίθεση ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι έκανε ψώνια 250 λιρών στο εμπορικό δίπλα στο Μάντσεστερ Αρίνα - Νωρίτερα είχε βρεθεί και στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας!
Εικόνες που σοκάρουν. Οι πρώτες μέσα από το σημείο της τραγωδίας, από το σημείο όπου ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπέντι, πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε στο σακίδιό του και παρέσυρε μαζί του στο θάνατο 22 ανθρώπους, παιδιά που είχαν πάει στο Μάντσεστερ Αρίνα για να δουν το είδωλό τους, Αριάνα Γκράντε και γονείς ή συγγενείς που είτε τα συνόδευαν είτε περίμεναν για να πάρουν.
Είναι οι φωτογραφίες που έφεραν στο φως οι New York Times, προκαλώντας την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία του Λονδίνου προς τις ΗΠΑ για τη διαρροή, και οι οποίες δείχνουν τα κομμάτια από τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για την τρομοκρατική επίθεση, την πιο πολύνεκρη μετά από εκείνες της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο.
Τα υπολείμματα της βόμβας “λένε” τη δική τους ιστορία για το τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (22.05.2017), όταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, που ήθελε εκδίκηση για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και το θάνατο ενός φίλου του από συμμορία στο Μάντσεστερ, περίμενε να τελειώσει η συναυλία για να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου, την ώρα που οι περισσότεροι αποχωρούσαν. Ήθελε πολλά θύματα και γι’ αυτό περίμενε μέχρι ο κόσμος να φτάσει στην έξοδο. Και τότε, με το αριστερό του χέρι πάτησε το κουμπί στον μικρό πυροκροτητή -πιθανότατα- που κρατούσε.
Οι φωτογραφίες που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times, τραβήχτηκαν από τη βρετανική αστυνομία και έφτασαν στα χέρια των αμερικανικών αρχών μέσω της συμφωνίας των δυο πλευρών για ανταλλαγή στοιχείων. Η διαρροή τους έφερε ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στο Λονδίνο και η αστυνομία του Μάντσεστερ αποφάσισε να σταματήσει να δίνει στοιχεία στις ΗΠΑ.
Ο Αμπέντι, την Παρασκευή πριν από την επίθεση, έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας στο εμπορικό κέντρο Andele, δίπλα στο Manchester Arena να σηκώνει 250 λίρες (περίπου 290 ευρώ) από ΑΤΜ και να έχει στην πλάτη του ένα μαύρο σακίδιο με μπλε φόδρα, το οποίο μοιάζει να αγόρασε την ίδια μέρα, αφού ακόμη πάνω του υπάρχουν τα ειδικά καρτελάκια.
Κομμάτια από μπλε ύφασμα φαίνονται και στις φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης. Ο κατασκευαστής της βόμβας, που είναι απίθανο να ήταν ο ίδιος ο καμικάζι, είχε τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε ελαφρύ μεταλλικό κουτί κι αυτό μέσα στο σακίδιο μάρκας Karrimor. Στο αριστερό του χέρι, ο νεαρός κρατούσε τον μικρό πυροκροτητή με τον οποίο πυροδότησε τα εκρηκτικά.
Μεταλλικά παξιμάδια και βίδες φαίνονται επίσης στις φωτογραφίες από τον τόπο του μακελειού. Ήταν τέτοια η ισχύς της βόμβας, που διαπέρασε μεταλλικές πόρτες και έκανε βαθιές τρύπες στους τοίχους από τούβλο.
Τα στοιχεία που ανέλυσαν ειδικοί για λογαριασμό των New York Times, δείχνουν ότι η βόμβα ήταν «ισχυρή, με έναν ιδιαίτερα γρήγορο πυροκροτητή, αλλά επίσης και ότι τα κομμάτια του μετάλλου είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά και μεθοδικά».
Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά και γύρω από τον Αμπέντι τη στιγμή που πυροδότησε τα εκρηκτικά. Το επάνω μέρος του σώματός του, ο κορμός του, πετάχτηκε μέτρα μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν τη στιγμή της έκρηξης, κοντά στην είσοδο της Manchester Arena.
Η μπαταρία που χρησιμοποιήθηκε, την οποία μπορεί να αγοράσει κανείς με 20 δολάρια, ήταν 12 βολτ και 2,1 αμπέρ και πιο ισχυρή από μπαταρίες που υπάρχουν συχνά σε εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν βρεθεί σε σακίδια ή γιλέκα. Η μπαταρία αυτή συνήθως χρησιμοποιείται για φωτισμό έκτακτης ανάγκης.
Την ώρα που σε μια πρωτοφανή κίνηση η αστυνομία του Μαντσεστερ αποφάσισε να σταματήσει να δίνει πληροφορίες στις ΗΠΑ, κορυφαίος Αμερικανός Γερουσιαστής δήλωσε ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της δευτέρας ήταν τα ίδια με εκείνα που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016! Σύμφωνα με τον Αμερικανό Γερουσιαστή, το ίδιο εκρηκτικό είχε χρησιμοποιηθεί και στις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο, από την Αλ Κάιντα!
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από το Τέξας, Μάικ ΜακΚολ, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε στο Associated Press πως και στις τρεις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά TATP. «Ήταν ένας κλασσικός εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες» είπε και σημείωσε ότι το επίπεδο πολυπλοκότητας της βόμβας μπορεί να δείχνει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας μπορεί να είναι ξένος και όχι Βρετανός. «Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν “μοναχικό λύκο”» πρόσθεσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.
Και ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως ο Αμπέντι μπορεί να είναι μέλος του ίδιου τρομοκρατικού δικτύου που έκανε τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες και μπορεί να είχε επαφές με τον Μοχάμεντ Αμπρινί, τον «άνδρα με το καπέλο» στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, έρχεται ένα δημοσίευμα της Telegraph σύμφωνα με το οποίο στον ίδιο δρόμο με τον 22χρονο έμενε ένας κατασκευαστής βομβών της Αλ Κάιντα.
Ο Αμπντ αλ-Μπασετ Αζούζ θεωρείται από τις ΗΠΑ ένας από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες και είχε φτάσει στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Λιβύη. Η οικογένεια του Αμπέντι και ο Αζούζ ζούσαν στον ίδιο δρόμο περίπου το 2000.
Η αστυνομία ερευνά αν ο Αμπέντι προμηθεύτηκε τη βόμβα από τον Αζούζ ή έμαθε πως να την φτιάχνει μόνος του. Ο Αζούζ ήταν μέλος της Λιβυκής Ισλαμιστικής Ομάδας Μαχητών (Libyan Islamic Fighting Group – LIFG) στην οποία αποδείχτηκε ότι μετείχε και ο πατέρας του Αμπέντι. Δεδομένου ότι ο 22χρονος είχε ταξιδέψει πολλές φορές στη Λιβύη, εξετάζεται αν συνάντησε εκεί τον Αζούζ.
Ο 50χρονος τρομοκράτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε συλληφθεί το 2006 στη Βρετανία αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και έφυγε από τη χώρα το 2009 για να ταξιδέψει στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου έγινε στενός συνεργάτης του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, του διαδόχου του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.