Κόσμος

Μαραθώνιες οι συνομιλίες Ρούμπιο – Λαβρόφ στο Ριάντ για την Ουκρανία – Φτιάχνει κλίμα η Μόσχα με διφορούμενες δηλώσεις

Ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Ζελένσκι αλλά με αστερίσκους

Επί δυόμισι ώρες συζητούσαν για την Ουκρανία στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ στο πρώτο μέρος της συνάντησής τους.

Οι συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας στις οποίες δεν συμμετέχουν ούτε η ενδιαφερόμενη χώρα ούτε όμως και εκπρόσωπος από την ΕΕ, διακόπηκαν για 15 λεπτά και άρχισαν ξανά και αυτή την ώρα (13.00) είναι και πάλι σε εξέλιξη με την μορφή του γεύματος εργασίας. 

Ταυτόχρονα η Ρωσία δημιουργούσε κλίμα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν χρειαστεί αλλά όπως πρόσθεσε: «Η νομική βάση των συμφωνιών χρειάζεται συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα ότι η νομιμότητα του Ζελένσκι μπορεί να αμφισβητηθεί».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας επίσης σε δημοσιογράφους, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν το βλέπει αυτό ως απειλή για την ασφάλειά της.

«Αυτό είναι το κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας. Μιλάμε για ολοκλήρωση και οικονομικές διαδικασίες, και εδώ, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τίποτα σε καμία χώρα. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», λέει ο Πεσκόφ.

Αλλά – προφανώς αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε: «η στάση μας σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την άμυνα ή τις στρατιωτικές συμμαχίες είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα εκεί και είναι γνωστό σε όλους».

Γιατί η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος το 2019 για πενταετή θητεία η οποία επρόκειτο να λήξει τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η συνεχιζόμενη πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας και ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Η νομοθεσία της Ουκρανίας για τον στρατιωτικό νόμο, απαγορεύει συγκεκριμένα τις προεδρικές, κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ζελένσκι παρέμεινε, ενώ η Ρωσία λέει ότι η θητεία του έχει λήξει. Στην Ουκρανία, ωστόσο, οι εκκλήσεις για προεδρικές εκλογές είναι σπάνιες και ακόμη και οι βασικοί αντίπαλοι του Ζελένσκι λένε ότι θα ήταν δύσκολο να οργανωθούν και μπορεί ενδεχομένως να χειραγωγηθούν από τη Ρωσία.

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προκαλεί ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Μιλάει για «μακεδονικό πεπρωμένο» και αφήνει αιχμές για την Συμφωνία των Πρεσπών
«Έχουμε υποστεί πολλές ταπεινώσεις και αποδεχτήκαμε πολλές κακές συμφωνίες για την ευρωατλαντική μας προοπτική» είπε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Βόρεια Μακεδονία Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Ο Τραμπ απαξιώνει τον Ζελένσκι: Δεν είναι σημαντικό να βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
«Ο Ζελένσκι λέει ότι δεν προσκλήθηκε σε μια συνάντηση, αλλά δεν ήταν προτεραιότητα γιατί έκανε τόσο κακή δουλειά στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ