Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λε Πεν μπορεί να κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον α’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία και να πίστευε ότι θα κάνει… περίπατο στον β’ γύρο αλλά υπολόγιζε χωρίς τον γαλλικό λαό που άκουσε για τα καλά το «allez voter!».
Το ιστορικό προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν και του Ζορντάν Μπαρντελά στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία (30.06.2024) αποτελεί πια παρελθόν. Οι Γάλλοι απέρριψαν την άκρα δεξιά στον β’ γύρο φέρνοντάς την στην τρίτη θέση και η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς κινδυνεύει να μείνει στην γαλλική πολιτική ιστορία ως η loser που θέλει διακαώς να κατοικήσει στο Ελιζέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν και τον Εθνικό Συναγερμό, και κάποιες πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά αυτό ήρθε τρίτο, ενώ πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς.
Ακόμα και τα πρώτα ανεπίσημα exit polls των βελγικών μέσων έδιναν την πρωτιά στην Ακροδεξιά αλλά χωρίς πλειοψηφία. Λίγες ώρες μετά ήρθε η απόλυτη έκπληξη!
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε «μη βιώσιμη» κατάσταση, δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν καταλογίζοντας την – απρόσμενη για εκείνη – ήττα του Εθνικού Συναγερμού στην τακτική που εφάρμοσαν για την ψηφοφορία το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Η πολιτικός που ονειρεύεται να δει την ακροδεξιά να κυβερνά
Η Μαρίν Λε Πεν για περισσότερο από μία δεκαετία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αποτινάξει τον μανδύα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας από τον Εθνικό Συναγερμό (RN).
Πιο χαρακτηριστικές ενέργειες, η απομάκρυνση του πατέρα της και η εγκατάλειψη του ιστορικού ονόματος του κόμματος, Εθνικό Μέτωπο.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς να παρουσιάζει μια εκλεπτυσμένη και φιλική εικόνα καταρρέουν με μία πιο προσεκτική ματιά στους υποψήφιούς της: Αρνητές του Ολοκαυτώματος, θαυμαστές του Βλαντιμίρ Πούτιν και φανεροί ρατσιστές, σημειώνει το Politico.
Γεννημένη στις 5 Αυγούστου 1968 στο προάστιο Νεϊγύ-σιρ-Σεν στη Γαλλία, η Μαρίν Λε Πεν διαδέχθηκε τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, στην ηγεσία του κόμματος Εθνικό Μέτωπο (αργότερα μετονομόστηκε σε Εθνικός Συναγερμός) το 2011. Ήταν υποψήφια του κόμματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2022 και στη συνέχεια παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εθνικού Συναγερμού γιατί ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας στη θέση του Μακρόν.
Η Λε Πεν ήταν η μικρότερη από τα τρία κορίτσια της οικογένειας. Η παιδική της ηλικία στιγματίστηκε από την πολιτική καριέρα του πατέρα της, ο οποίος υποστήριζε μια σειρά από αμφιλεγόμενες απόψεις και το 1976 έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην πολυκατοικία της οικογένειας.
Μερικά χρόνια αργότερα, η νεαρή ποινικολόγος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Panthéon Assas (1991) εργάστηκε στο Παρίσι από το 1992 έως το 1998.
Στη συνέχεια διετέλεσε διευθύντρια των νομικών υποθέσεων του κόμματος μέχρι το 2003, οπότε και έγινε αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.
Το 2004, για πρώτη φορά εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο παρέμεινε για 13 χρόνια (2004-2017).
Αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος το 2011 και το 2012 δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στις προεδρικές εκλογές, εναντίον του Νικολά Σαρκοζί και του υποψήφιου των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, κατακτώντας την τρίτη θέση στον α’ γύρο με 17,9%.
Παρόλο που το αποτέλεσμα αυτό δεν εξασφάλισε στη Λε Πεν μια θέση στον β’ γύρο, αντιπροσώπευε την καλύτερη επίδοση του Εθνικού Μετώπου σε προεδρικές εκλογές όλων των εποχών, ξεπερνώντας ακόμη και τα ποσοστά του πατέρα της το 2002, όταν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο με τον Ζακ Σιράκ.
Τον Αύγουστο του 2015 ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν διαγράφηκε από το κόμμα του οποίου είχε την ηγεσία για σχεδόν 40 χρόνια!
Στις 13 Νοεμβρίου 2015, μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι άφησε πίσω της 130 νεκρούς και περισσότερους από 350 τραυματίες και η Μαρίν Λε Πεν έσπευσε να κατηγορήσει τον Ολάντ και τη μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας.
Το αυξανόμενο αντι-ισλαμικό συναίσθημα ενίσχυσε τις επιδόσεις του Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου 2015 και η Λε Πεν τερμάτισε πρώτη στον α’ γύρο της ψηφοφορίας για την περιφερειακή προεδρία του Nord-Pas-de-Calais (τώρα μέρος της περιφέρειας Hauts-de-France).
Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές που κατέλαβαν την τρίτη θέση απέσυραν τον υποψήφιό τους με την ελπίδα να εμποδίσουν τη νίκη του Εθνικού Μετώπου και η Λε Πεν τερμάτισε δεύτερη πίσω από τον κεντροδεξιό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο.
Το 2017, κι ενώ έχει προηγηθεί ο εκλογικός θρίαμβος των ευρωεκλογών του 2014 όπου το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο με 24%, κατορθώνει να περάσει στον β΄ γύρο αλλά εκεί, με 33,9% χάνει απέναντι στον Μακρόν που εκλέγεται με το θριαμβευτικό 66%.
Αν και τερμάτισε μακράν δεύτερη πίσω από τον Μακρόν, η Λε Πεν δήλωνε προκλητικά ότι το Εθνικό Μέτωπο είχε γίνει το επίσημο κόμμα της αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μακρόν. Η δήλωση αυτή αποδείχθηκε ότι απήχε πολύ από την πραγματικότητα όταν διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2017.
Το 2017, η Μαρίν Λε Πεν κατάφερε να πάει την ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ηττήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, όμως το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 34,2% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε αποσπάσει ο πατέρας της στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002.
Το Εθνικό Μέτωπο κατέλαβε μόλις 8 έδρες, σημαντικά λιγότερες από όσες προβλεπόταν ότι θα κέρδιζε το κόμμα. Η ίδια η Λε Πεν κέρδισε για πρώτη φορά κοινοβουλευτική έδρα, εκπροσωπώντας την πόλη Hénin-Beaumont. Η νίκη αυτή σήμαινε ότι η Λε Πεν έπρεπε να παραιτηθεί από την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατείχε από το 2004.
Μόλις δύο εβδομάδες μετά την παραίτησή της, τέθηκε υπό ποινική έρευνα από τις γαλλικές αρχές για κατάχρηση κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της θητείας της ως ευρωβουλευτής.
Το 2018 η Λε Πεν κόβει τον ομφάλιο λώρο με τον πατέρα της και το κόμμα του, το οποίο και μετονομάζει σε Εθνικό Συναγερμό (Rassemblement National) σε μία προσπάθεια να απομακρυνθεί το κόμμα από το ανοιχτά νεοφασιστικό και αντισημιτικό παρελθόν του.
Αργότερα τον ίδιο μήνα ένα δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η Λε Πεν είχε διαθέσει αθέμιτα περίπου 300.000 ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ και την διέταξε να επιστρέψει το ποσό.
Άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά τον Μάιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την έφεσή της και την καταδίκασε στα δικαστικά έξοδα.
Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος στις 5 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να επικεντρωθεί στην πιθανή υποψηφιότητα της στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Την διαδέχθηκε ο Ζορντάν Μπαρντέλα, ο 27χρονος προστατευόμενός της, ο οποίος ανέλαβε να αυξήσει την απήχηση του κόμματος στους νεότερους ψηφοφόρους και ήλπιζε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός αλλά έμεινε με την ελπίδα.