Τετάρτη, 3 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Μαρίν Τοντελιέ, η εκλεκτή της Αριστεράς για πρωθυπουργός της Γαλλίας με το πράσινο σακάκι απέναντι στον Μπαρντελά

Μαρίν Τοντελιέ, η εκλεκτή της Αριστεράς για πρωθυπουργός της Γαλλίας με το πράσινο σακάκι απέναντι στον Μπαρντελά
Reuters

Τη Μαρίν Τοντελιέ, γενική γραμματέα των Οικολόγων, φαίνεται να προκρίνει για πρωθυπουργό το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» αν κερδίσει στις εκλογές στη Γαλλία

Τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής (07.07.2024) του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η συμμαχία της Αριστεράς δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ποιον ή ποια προτείνει για πρωθυπουργό αλλά η Μαρίν Τοντελιέ φαίνεται πως είναι επικρατέστερη υποψήφια της Αριστεράς απέναντι στον ακροδεξιό Ζορντάν Μπαρντελά του «Εθνικού Συναγερμού» της Μαρίν Λε Πεν. 

Την Τρίτη, τα πολιτικά επιτελεία της Αριστεράς και της κεντρώας συμμαχίας του Γάλλου προέδρου Μακρόν απέσυραν υποψηφίους που δεν κατάφεραν να αναδειχθούν πρώτοι ή δεύτεροι στην πρώτη αναμέτρηση σε μία προσπάθεια να ανακόψουν την ανοδική πορεία της ακροδεξιάς. 

Ωστόσο, ακόμα και χωρίς επίσημη ανακοίνωση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο φαίνεται να έχει συμφωνήσει στο όνομα της Μαρίν Τοντελιέ, γενικής γραμματέως των Οικολόγων EELV, για την πρωθυπουργία σε περίπτωση επικράτησης της Αριστεράς.

Η επικεφαλής των Πρασίνων κάλεσε τον ακροδεξιό ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά, να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ μαζί της πριν από τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, κατηγορώντας τον ότι θέλει να συζητά μόνο με άνδρες.

Η Τοντελιέ, με το πράσινο σακάκι της που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά πρόσωπα της αριστερής συμμαχίας και φαίνεται ότι μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στο ακροδεξιό κόμμα Λε Πεν – Μπαρντελά σε πολλές εκλογικές περιφέρειες στον β’ και τελικό γύρο.

Τη Δευτέρα, ο Μπαρντελά ο οποίος θέλει να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι θέλει μία αυτή τη βδομάδα μία τηλεμαχία με τον βετεράνο αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν διότι «η Γαλλία θέλει σαφήνεια».

Ο ηγέτης των Ανυπότακτων απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει προσωπικά σε ένα ντιμπέιτ, προτείνοντας άλλους υποψηφίους από το κόμμα του.

Ωστόσο, η Τοντελιέ και άλλοι από την Αριστερά, υποστήριξαν ότι ο Μελανσόν δεν ήταν το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας και δεν είχε καμία πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός.
Μάλιστα, απευθυνόμενη στον Μπαρντελά, είπε ότι η αριστερή συμμαχία είχε συμφωνήσει συλλογικά για τους υποψηφίους της σε ένα ντιμπέιτ εκ των προτέρων:

Ο Μανουέλ Μπομπάρ της Ανυπότακτης Γαλλίας και ο Ολιβιέ Φορ των Σοσιαλιστών είχαν λάβει μέρος σε τηλεμαχίες με τον Μπαρντελά και τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ στον α’ γύρο, ενώ η ίδια είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Αριστερά στον β’ γύρο.

Όταν ο Μπαρντέλα συνέχισε να ζητά τον Μελανσόν, έγραψε: «Α, εντάξει, οπότε είναι πραγματικά επίσημο, ο Μπαρντέλα θέλει να συζητά μόνο με άνδρες».

Η Μαρίν Τοντελιέ γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1986 στο Bois-Bernard, της βόρειας Γαλλίας.

Η Γαλλίδα πολιτικός είναι Γραμματέας του πολιτικού κόμματος Europe Ecology – Οι Πράσινοι (Europe Écologie Les Verts, EELV). Εξελέγη αφού κέρδισε το 90,8% των ψήφων στο δεύτερο γύρο του συνεδρίου του κόμματος στις 10 Δεκεμβρίου 2022.

Με τον αιχμηρό τόνο και την ειλικρίνεια της, η επικεφαλής των οικολόγων, έχει καθιερωθεί ως ηγετική πολιτική φυσιογνωμία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με καταγωγή από την Hénin-Beaumont, την πόλη που έχει γίνει προπύργιο της Μαρίν Λε Πεν, έμαθε πώς να πολεμά την ακροδεξιά.

Σε μια παθιασμένη ομιλία προς τους υποστηρικτές της Αριστεράς το βράδυ του α’ γύρου των εκλογών (30.06.2024), είπε:

«Γνωρίζω τις αξίες τους και τις κατάπτυστες μεθόδους τους. Έχω μάθει τρία πράγματα: ποτέ μην κρατάς το κεφάλι σου χαμηλά, ποτέ μην κλείνεις τα μάτια σου, ποτέ μην τα παρατάς». 

«Έχει έναν πολύ άμεσο, πολύ σαφή τρόπο έκφρασης, με την ικανότητα να εκφράζει πολύπλοκα πράγματα με πολύ προσιτό τρόπο, και όλα αυτά με σεβασμό. Και λέει αυτό που πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να πουν αν είχαν το λόγο. Σε αυτούς τους καιρούς, το να έχεις κάποιον που δεν το βάζει κάτω δίνει ελπίδα και καθησυχασμό. Η ομιλία της ανταποκρίνεται στις σημερινές προσδοκίες, καταλαβαίνει την κοινωνία», λέει ο πρώην επικεφαλής του κόμματος των οικολόγων David Cormand, ευρωβουλευτής από το 2019.

Πληροφορίες από Le Monde και Guardian

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις