Κυριακή, 18 Αυγ.
28oC Αθήνα

Marinova: Αποσυνδέουν τη δολοφονία από τις αποκαλύψεις φωτιά της δημοσιογράφου

Marinova: Αποσυνδέουν τη δολοφονία από τις αποκαλύψεις φωτιά της δημοσιογράφου

Ένας ύποπτος για τη δολοφονία και τον βιασμό της δημοσιογράφου Victoria Marinova στην πόλη Ρουσέ της βόρειας Βουλγαρίας συνελήφθη την Τρίτη στη Γερμανία όπου είχε διαφύγει, ανακοίνωσαν οι βουλγαρικές αρχές, που «σε αυτό το στάδιο» αποκλείουν κίνητρο συνδεόμενο με την επαγγελματική δραστηριότητα του θύματος.

«Η έρευνα επέτρεψε την ταυτοποίηση ενός άνδρα ο οποίος συνελήφθη αργά την νύκτα από την αστυνομία στην Γερμανία κατόπιν αιτήματός μας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Σόφια.

Ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ διευκρίνισε ότι «σε αυτήν την φάση δεν θεωρούμε ότι η δολοφονία συνδέεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του θύματος.

Ο ύποπτος, γεννημένος το 1997, ήταν ήδη καταζητούμενος για βιασμό και φόνο, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

Victoria Marinova: To GPGate και η άγρια δολοφονία

GPGate. Έτσι έγινε γνωστή η υπόθεση που ερευνούσε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στη Βουλγαρία που αποκάλυψε ότι εταιρείες συμβούλων εμπλέκονται σε μεγάλη διαφθορά με κονδύλια της ΕΕ και δημόσιες συμβάσεις και αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή «πίστα» για τη δολοφονία της Victoria Marinova.

Πρόκειται για μια υπόθεση διαφθοράς που πήρε τεράστια έκταση καθώς η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ήταν αναμεμιγμένοι γνωστοί επαγγελματίες εργολάβοι, εταιρείες κατασκευών και πολιτικοί γνωστοί στη δημόσια ζωή της χώρας.

Το GPGate ήρθε στο φως και από την 30χρονη Victoria Marinova καθώς στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN Ruse στις 30 Σεπτεμβρίου μεταδόθηκε συζήτηση με δύο γνωστούς ερευνητές της υπόθεσης. Τον Ντίμιταρ Στογιάνοφ και τον Ρουμάνο Ατίλα Μπίρο. Δυο δημοσιογράφους που είχαν συλληφθεί για την έρευνα τους έχοντας προκαλέσει μάλιστα διεθνή αντίδραση. Στο Twitter μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων που εμπλέκονται στον αγώνα κατά της διαφθοράς αναμεταδίδουν την είδηση της δολοφονίας της δημοσιογράφου συνδέοντας την ευθέως με την Έρευνα για την κατάχρηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η Βουλγαρία μαζί με τη Ρουμανία είναι δύο χώρες οι οποίες δεν έχουν γίνει μέλη του «χώρου Σένγκεν» λόγω της μεγάλης διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Η χώρα βρίσκεται άλλωστε στην πιο υψηλή θέση μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές φορές έχει απασχολήσει τις Υπηρεσίες καταπολέμησης της απάτης.

Ο Αλεξάντερ Λεβί είναι ανταποκριτής στη Σόφια για το courrier International και λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαφθορά στη χώρα βρίσκεται κάθετα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. «Από τον επικεφαλής των τελωνειακών υπηρεσιών ως τον αστυνομικό διοικητή μιας πόλης έχουν σκάσει σκάνδαλα διαφθοράς και εκεί βρισκόταν πάντα η άρνηση της ένταξης στο Σένγκεν από την ΕΕ». Κακοδιαχείρηση κοινοτικών κονδυλίων έχουν διαπιστωθεί μας λέει σε πάρα πολλές υποθέσεις. Οι αποκαλύψεις όμως που ακουστήκαν τώρα στην εκπομπή της Βικτόρια Μαρίνοβα ξεπέρασαν τα όρια.

Victoria Marinova: Η υπόθεση που συγκλόνισε τον κόσμο

Η Victoria Marinova βιάστηκε και δολοφονήθηκε στην πόλη Ρούσε. Η 30χρονη δημοσιογράφος του βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου TVN πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στην διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

“Σοκαρισμένος από την είδηση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Victoria Marinova, που ερευνούσε τη διαφθορά στην Βουλγαρία. Η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν χρόνο. Χρειαζόμαστε πλήρη έρευνα για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα”, έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τελευταία εκπομπή της Victoria Marinova αφορούσε συγκεκριμένα έρευνα που πραγματοποιούσε δημοσιογραφική ομάδα για εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευαστικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το 30% – 40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατασπαταλήθηκαν ή δαπανήθηκαν σε μίζες.

Είναι η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς. Τον περασμένο Οκτώβριο δολοφονήθηκε στη Μάλτα η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ενώ τον Φεβρουάριο δολοφονήθηκε στην Σλοβακία ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις