Δίνοντας έμφαση σε μια μακρά λίστα αδυναμιών, από τις “φούσκες” στην αγορά ακινήτων έως το υψηλό κρατικό χρέος και το Brexit, η ΕΚΤ κι ο Μάριο Ντράγκι αναφέρουν ότι με την οικονομία της ευρωζώνης να επιβραδύνεται φέτος, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η ανάπτυξη στη 19μελή ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να διαβρώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να διαταράξει τη μεταβλητότητα της αγοράς.
“Οι προκλήσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται εν μέσω καθοδικών κινδύνων για την οικονομία”, ανέφερε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
“Εάν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, το κόστος χρηματοδότησης για κράτη με αδυναμίες πιθανόν να αυξηθεί, το οποίο ίσως αναδείξει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα χρέους”.
Ντράγκι: Κυρώσεις στην Ιταλία
Σε μια κίνηση που τονίζει τις ανησυχίες της ΕΚΤ, η ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει πειθαρχικά μέτρα σε βάρος της Ιταλίας την επόμενη εβδομάδα για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.
“Η απουσία δημοσιονομικής πειθαρχίας, η καθυστέρηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ή ακόμα και η αντιστροφή παλαιών μεταρρυθμίσεων, ίσως πυροδοτήσουν εκ νέου πιέσεις στα κράτη με περισσότερες αδυναμίες”, ανέφερε η ΕΚΤ, χωρίς να κατονομάζει την Ιταλία αλλά κάνοντας έναν υπαινιγμό για τις αυξήσεις στα ιταλικά επασφάλιστρα κινδύνου.
Καταδεικνύοντας έναν ακόμα κίνδυνο, η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες πιθανόν να έχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων γύρω στο 6% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, με ένα μεγάλο ποσοστό των τραπεζών να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν το κόστος ιδίων κεφαλαίων ή τις αναμενόμενες αποδόσεις του 8 – 10% που απαιτούν οι επενδυτές.
ΕΚΤ: Κώδωνας κινδύνου για τις τράπεζες
Τα αδύναμα τραπεζικά κέρδη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς οι τράπεζες μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ στις επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται περισσότερο στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Η ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης ότι οι αγορές κατοικιών δείχνουν σημάδια ήπιας υπερτίμησης, κάτι που προκαλεί ανησυχία καθώς η μείωση του χρέους των νοικοκυριών μετά την κρίση φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.
Προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση, η ΕΚΤ ανέφερε την πιθανότητα ότι μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, συμπληρώνοντας τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Ενώ η ευρωζώνη είναι σχετικά καλά προετοιμασμένη για το Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς μια συμφωνία θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και πιθανόν θα οδηγήσει σε απότομες διακυμάνσεις στην αγορά καθώς οι επενδυτές δεν αποτιμούν επαρκώς τον κίνδυνο ενός τέτοιου σεναρίου, ανέφερε η ΕΚΤ.
“Σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο από τις εμπορικές διενέξεις, τα πιθανά σοκ στη χρηματοπιστωτική αγορά που σχετίζονται με το σενάριο μη συμφωνίας θέτουν ουσιαστικό καθοδικό κίνδυνο για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη”, ανέφερε η ΕΚΤ.