Οι εικόνες από την αεροπορική επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης, ένα τοπόσημο της πόλης και της Ουκρανίας γενικότερα, όπου είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1.000 άμαχοι, σοκάρουν. Περισσότερο όμως σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πως υπήρχε ειδική σήμανση πως εκεί βρίσκονταν παιδιά αλλά παρ’ όλα αυτά, το κτίριο βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο.
Η λέξη «παιδιά» ήταν γραμμένη στο προαύλιο του θεάτρου στη Μαριούπολη, το οποίο έγινε στόχος επίθεσης, το απόγευμα της Τετάρτης; (16.03.2022), με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση σε αμάχους και τη Μόσχα να αρνείται τα πάντα και να κατηγορεί το (ναζιστικό) Τάγμα του Αζόφ.
Στο θέατρο της πολιορκημένης Μαριούπολης είχαν καταφύγει περισσότεροι από 1.000 άμαχοι, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά. Δεν είναι γνωστό, ακόμη, πόσοι από τους αμάχους σκοτώθηκαν και πόσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.
«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από 1.000 άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.
Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.
Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.
Ο δήμος της Μαριούπολης, παρά τις ρωσικές διαψεύσεις, επιμένει ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο», ενώ ανέφερε πως «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται».
«Η είσοδος του καταφυγίου έχει κλείσει από τα συντρίμμια», διευκρίνισε.
Ο βομβαρδισμός του θεάτρου έρχεται λίγες μέρες μετά από εκείνον στο μαιευτήριο της πόλης, για τον οποίο η Ουκρανία επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία και εκείνη το αρνήθηκε.
«Είναι αδύνατο να βρούμε λόγια για να περιγράψουμε εκ νέου τον κυνισμό και την απανθρωπιά με την οποία οι Ρώσοι εισβολές ισοπεδώνουν κατοικίες ειρηνικών πολιτών της Μαριούπολης», ανέφερε ο δήμος της πόλης.
Πινγκ πονγκ ευθυνών για την επίθεση
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, ενώ η Ουκρανία έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας.
Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.
Παράλληλα, ομάδα δέκα ανθρώπων εκτελέστηκε στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνιχίβ, καθώς βρισκόταν στην ουρά για ψωμί, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.
Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις. Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.
Χτύπησαν και αυτοκινητοπομπή
Νωρίτερα χθες, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως βομβάρδισε άμαχους που έφευγαν από τη Μαριούπολη χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικό διάδρομο, μιλώντας για «νεκρούς» και τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί σε σοβαρή κατάσταση.
Πολιτική οχηματοπομπή από τη Μαριούπολη που κινείτο προς τη Ζαπορίζια επλήγη με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Γκραντ περί τις 15:30, ανέφερε το επιτελείο μέσω Telegram, ανεβάζοντας φωτογραφία αιμόφυρτου παιδιού.
Έπειτα από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, η απομάκρυνση των αμάχων επιταχύνθηκε στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας όπου πλέον οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Τουλάχιστον 2.500 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ως χθες στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που πολιορκείται εδώ και μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε παράλληλα την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει για αυτές τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Οι φόβοι για τα χημικά όπλα
Την ίδια ώρα, χώρες της Δύσης – κυρίως οι ΗΠΑ – κατηγορούν τη Ρωσία πως ψεύδεται και ότι εκείνη σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί τη Δύση πως ωθεί το Κίεβο να συνεχίσει την αιματοχυσία εξοπλίζοντας την Ουκρανία και στέλνοντας μισθοφόρους. Διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει η Ουκρανία να μετατραπεί σε εφαλτήριο επιθέσεων εναντίον της Ρωσίας. Υπερασπίστηκε εξάλλου την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα επιχειρηματολογώντας πως «όλες οι διπλωματικές επιλογές είχαν εξαντληθεί».
Ακόμη, αναφέρθηκε στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «οικονομικό blitzkrieg εναντίον της Ρωσίας» – χρησιμοποιώντας, προφανώς εσκεμμένα, ναζιστικό όρο, και διαβεβαιώνοντας πως δεν θα έχει αποτέλεσμα.
«Εγκληματίας πολέμου» ο Πούτιν
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες για πρώτη φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κάτι που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο», ενώ, νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο «διέταξε» τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι είναι εντελώς απίθανο να δεχθεί η Μόσχα.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίστηκαν και την Τετάρτη (16.03.2022), αλλά οι προσδοκίες είναι πολύ περιορισμένες.