Site icon NewsIT

Μαρόκο: 4.300 συλλήψεις για καταπάτηση των μέτρων για τον κορονοϊό το Σαββατοκύριακο

13.04.2020 | 15:49
Μαρόκο: 4.300 συλλήψεις για καταπάτηση των μέτρων για τον κορονοϊό το Σαββατοκύριακο

Χάος επικράτησε το Σαββατοκύριακο στο Μαρόκο με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χιλιάδες συλλήψεις εξαιτίας της καταπάτησης των μέτρων για τον κορονοϊο.

Συγκεκριμένα, πάνω από 4.300 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μαρόκο κι οδηγήθηκαν στο κρατητήριο για μη τήρηση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ προκειμένου να ανασχεθεί η μετάδοση του κορονοϊού, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

Από την έναρξη της ισχύος των μέτρων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, στα μέσα του Μαρτίου, οι αρχές έχουν συλλάβει 28.701 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 15.545 παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη έπειτα από βραχεία κράτηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας (DGSN) που εκδόθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ. Από την προηγούμενη εβδομάδα, στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έχει προστεθεί κι η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την όποια έξοδο.

Οι περισσότερες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Καζαμπλάνκα (πάνω από 4.331) και στην πρωτεύουσα Ραμπάτ (3.767), σύμφωνα με την Ασφάλεια. Το Μαρόκο επισήμως έχει καταγράψει 1.691 κρούσματα κορονοϊού, 118 θανάτους, ενώ 177 ασθενείς έχουν ανανήψει. Οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται λόγω του μικρού αριθμού διαγνωστικών ελέγχων (7.000) που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.

Οι ποινές για την παραβίαση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης, που επιτηρούνται από την αστυνομία και τον στρατό, ανέρχονται έως και τρίμηνη φυλάκιση και/ ή την επιβολή προστίμου 1.300 ντιρχάμς (περίπου 124 ευρώ).

Ωστόσο, όλες οι έρευνες αποδεικνύουν πως είναι δύσκολο να τηρηθεί ο περιορισμός των πολιτών στο σπίτι, σε μία χώρα όπου η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται σε δουλειές εποχικές ή μερικής απασχόλησης, χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Καθώς τα στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας είναι ελλιπή, οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν άμεσες βιοτικές ανάγκες για να τις συνδράμουν οικονομικά με επιδοτήσεις ή με τρόφιμα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version