Tον Μάρσαλ Μακ Λούαν τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle. Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1911 και πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου 1980.
Την τιμητική του έχει σήμερα με ένα Google Doodle ο Μάρσαλ Μακ Λούαν, ο Καναδός φιλόσοφος, μελλοντολόγος και θεωρητικός των επικοινωνιών που “είδε” πρώτος το ίντερνετ να έρχερται στη ζωή μας. Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν ήταν μάλιστα αυτός που “προφήτευσε” την κυριαρχία των υπολογιστών, είκοσι ολόκληρα χρόνια προτού αυτοί εμφανιστούν.
Θεωρείται ως ένας από τους πιο πρωτότυπους μεταπολεμικούς στοχαστές. Το 1960 ο Μάρσαλ Μακ Λούαν υποστήριζε ότι τα Μέσα, αποτελούν προέκταση του σώματός μας, και ότι ασκούν πολύ ισχυρή επιρροή πάνω μας. Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης όπως η τηλεόραση και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όπως έλεγε, θα μας απελευθερώσουν από την εξάρτηση από τα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης. Τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, «θερμά μέσα» όπως τα χαρακτήριζε, απορροφούν την προσοχή μας, χωρίς να επιτρέπουν δική μας συμμετοχή.
Ο Μάρσαλ Μακ Λούανν χρησιμοποίησε τα αναδυόμενα μέσα (κυρίως την τηλεόραση) χωρίς όμως να είναι ένθερμος υπερασπιστής τους. «Είμαι εναντίον όλων των εφευρέσεων, όλων των αλλαγών, όμως αποφασισμένος να καταλάβω αυτό που συμβαίνει», δήλωνε χαρακτηριστικά το 1966.
Ο Μάρσαλ Μακ Λούανν είχε πει το περίφημο “Το μέσο είναι το μήνυμα”, προφητεύοντας ουσιαστικά την εξάπλωση του διαδικτύου. Το άλλο του απόφθεγμα “τα εργαλεία είναι απλά προεκτάσεις των χεριών” ουσιαστικά το συμπληρώνει. Στην μουσική η ανάπτυξη της τεχνολογίας πάνω στον ήχο, δημιούργησε νέα δεδομένα και η φράση του Καναδού κοινωνιολόγου βρήκε την πλήρη εφαρμογή του, όπου το μέσον είναι το διαδίκτυο και το μήνυμα είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Ο Μάρσαλ Μακ Λούανν και το παγκόσμιο χωριό: Με πρώτη αναφορά στο βιβλίο “Ο Γαλαξίας του Γουτεμβέργιου”, ο όρος αυτός περιγράφει πως ο πλανήτης έχει μετατραπεί σε ένα χωριό από την ηλεκτρονική τεχνολογία και τη στιγμιαία κίονηση της πληροφορίας από τη μια γειτονιά σε κάθε σημείο του πλανήτη την ίδια στιγμή.
Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν και τα αποφθέγμαστα που έμειναν στην ιστορία:
- Το μέσο είναι το μήνυμα
- Η διαφήμιση είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης του 20ού αιώνα
- Όλη η διαφήμιση διαφημίζει τη διαφήμιση
- Οι διαφημίσεις είναι η σπηλαιϊκή τέχνη του εικοστού αιώνα.