Τον πρώτο καιρό από την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, ο Μάρτιν Σουλτς ανέβασε τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών. Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Ήρθε η πανωλεθρία στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και η κατρακύλα δεν έχει τέλος!
Ο επικεφαλής του SPD είναι ένας από τους λιγότερο δημοφιλής πολιτικούς αρχηγούς. Ξεπερνά μόνο τον Φιλελεύθερο Κρίστιαν Λίντνερ και την ακροδεξιά Αλίς Βαϊντέλ.
Μάρτιν Σουλτς ο… αντιδημοφιλής
Ο Σουλτς είναι πιο αντιδημοφιλής από ποτέ. Σε μια Γερμανία που μόνο μπερδεμένη είναι 100 μέρες μετά τις εκλογές και με τις επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης να έχουν αποτύχει μια φορά και τη… δεύτερη να μην έχουν ξεκινήσει καν.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς υποχώρησε κατά 9% από τον περασμένο μήνα. Και έφτασε στο 30%. Πολύ κάτω από το ποσοστό του προκατόχου του στην ηγεσία του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο (μέχρι να αλλάξει κυβέρνηση) αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών είναι αυτή τη στιγμή είναι ο πιο δημοφιλής Γερμανός πολιτικός με 62% (-3%). Ακολουθεί ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ με 53% (-4%), η Άνγκελα Μέρκελ με 52% (-2%), ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ με 41% (+1%), η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ με 35% (-4%), ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ με 34% (+3%) και η επικεφαλής της Κ.Ο του SPD Αντρέα Νάλες με 33% (-7%).
Λιγότερο δημοφιλείς από τον Σουλτς είναι ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ με 27% (-1%) και η επικεφαλής της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βαϊντέλ, με 9% (-3%).
“Τσιμπάει” η Μέρκελ
Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μια μονάδα και φτάνει στο 33%, ενώ το SPD παραμένει στο 21%. Η AfD συγκεντρώνει 13% -όσο και τον περασμένο μήνα- η Αριστερά χάνει μια μονάδα και βρίσκεται στο 9%, ενώ οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 11%.
Η προοπτική ωστόσο του «μεγάλου» συνασπισμού φαίνεται ότι δεν είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστική για τους πολίτες, που δηλώνουν σε ποσοστό 52% ότι την θεωρούν «λιγότερο καλή» ή «κακή», έναντι 45% που την περιγράφει ως «καλή» η «πολύ καλή». Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, το 54% δηλώνει ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές, ενώ το 42% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.
Σε ό,τι αφορά την καγκελάριο, το 49% πιστεύει ότι θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της, ενώ το 45% θα προτιμούσε να αποσυρθεί πριν από το τέλος της τετραετίας και να κάνει χώρο για τον ή την διάδοχό της. Παρόλα αυτά το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Μέρκελ είναι «καλή καγκελάριος», ενώ το 75% ότι είναι καιρός να υπάρξει αλλαγή προσώπων στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ