Site icon NewsIT

Μασκ: Ερωτηματικά για την στήριξη στον Τραμπ – Ο ρόλος «κλειδί» του αντιπροέδρου Ντι Βανς

19.10.2024 | 15:18
Μασκ: Ερωτηματικά για την στήριξη στον Τραμπ – Ο ρόλος «κλειδί» του αντιπροέδρου Ντι Βανς

Tesla CEO and X owner Elon Musk reacts next to Republican presidential nominee and former U.S. president Donald Trump during a campaign rally, at the site of the July assassination attempt against Trump, in Butler, Pennsylvania, U.S., October 5, 2024. REUTERS/Brian Snyder TPX IMAGES OF THE DAY REFILE - QUALITY REPEAT

Τις προθέσεις του μεγιστάνα Έλον Μασκ πίσω από την θερμή υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ αναλύει αρθρογράφος της Daily Mail.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Γούλφ δεν αποκλείεται τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύει ο Έλον Μασκ για την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ να κρύβουν τελικά ένα σχέδιο ανατροπής του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ.

Με τους Δημοκρατικούς να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την Ομάδα του Τραμπ φέτος, συγκεντρώνοντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τότε που η Καμάλα Χάρις μπήκε στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, μεγάλοι δωρητές βοήθησαν στο να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο τωρινός Αμερικανός πρόεδρος, Τζο μπάιντεν.

Η διαφορά όμως είναι ότι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος ξανά για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών, ανέκαθεν έκανε μια προσπάθεια για να επιβραβεύσει τους δισεκατομμυριούχους προστάτες του.

Όταν ο Τραμπ ήταν στον Λευκό Οίκο, ο τότε υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος και ο υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν, όπως και η υπουργός Παιδείας, Μπέτσι ΝτεΒος, λειτουργούσαν μόνοι τους προσωπικότητες, ως κέντρα εξουσίας. Επίσης, όλοι τους είχαν αναλάβει χαρτοφυλάκιο επειδή γέμισαν τον κουμπαρά του Τραμπ.

Ο Τραμπ, ένας υποψήφιος που απευθύνεται στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή προσελκύει το ενδιαφέρον ορισμένων εκ των πιο αμφιλεγόμενων δισεκατομμυριούχων του κόσμου.

Το 2024, ανάμεσα στους ανερχόμενους δισεκατομμυριούχους που ενσωματώθηκαν στον κύκλο του, ήταν ο Τζον Πόλσον, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωσης νίκης των Ρεπουμπλικανών. Ο Πόλσον, ένας ελάχιστα γνωστός επενδυτής πριν από την οικονομική κρίση του 2008, επένδυσε στην αγορά ακινήτων βάζοντας στην τσέπη 4 δισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν σε μια νύχτα.

Το να κερδίζεις χρήματα είναι ουσιαστικά διαφορετικό – πράγματι δεν έχει καμία ομοιότητα – με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, αλλά ο Πόλσον έχει προσφέρει πολλά χρήματα για τις προεδρικές υποψηφιότητες του Τραμπ.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Πόλσον παρέθεσε δείπνο στην έπαυλή του στο Παλμ Μπιτς – το οίκημα κοστίζει 110 εκατομμυρία δολάρια – με καλεσμένους τους δισεκατομμυριούχους που ενίσχυσαν οικονομικά την εκστρατεία του Τραμπ.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο Αυστραλός μεγιστάνας και ιδιοκτήτης του αμερικανικού δικτύου Fox News, αν και έμεινε μακριά από τον Τραμπ μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου την οποία φέρεται να ενορχήστρωσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, τώρα φέρεται να βρίσκεται σε τακτική επαφή μαζί του και τον αναδεικνύει ως σταρ των επικείμενων εκλογών μέσω του δικτύου του Fox News.

Ο Μάικλ Γουλφ επισημαίνει επίσης ότι για το podcast του, υπό τον τίτλο: «Fire and Fury — the Podcast», με οικοδεσπότη τον Τζέιμς Τρούμαν – πήρε πρόσφατα συνέντευξη από τον μεγιστάνα των ΜΜΕ, Μπάρι Ντίλερ, ο οποίος επέπληξε τους συναδέλφους του που πλούτισαν ξαφνικά επειδή ήταν πρόθυμοι να παραβλέψουν τον χαρακτήρα του Trump αποκλειστικά για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα.

Σχετικά με τον Μέρντοχ συγκεκριμένα, ο Ντίλερ – ο οποίος βοήθησε τον Μέρντοχ να ξεκινήσει το δίκτυο Fox News – δήλωσε ότι «ενώ ο Ρούπερτ ήταν για όλη του τη ζωή, αντικαθεστωτικός, έχει επίσης ανταπεξέλθει σε ότι κι αν είναι το εκάστοτε κατεστημένο, με τον πιο διακριτικό τρόπο».

Ο Τζεφ Γιας – ο επιχειρηματίας από την Πενσυλβανία, η περιουσία του οποίου τον εντάσσει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων – είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο TikTok, μια εταιρεία υπό τον κινεζικό έλεγχο, στην οποία ο Τραμπ είχε από καιρό επιτεθεί, ζητώντας ακόμη και την απαγόρευσή της στις ΗΠΑ.

Αφού ο Γιας έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εξωτερικούς επενδυτές στην πλατφόρμα του Τραμπ Truth Social – ο τέως πρόεδρος κατέχει στο δίκτυο το ποσοστό 60% – άρχισε να την ενισχύει οικονομικά.

Αλλά όταν ο Τραμπ έχει για βασικό υποστηρικτή τον Έλον Μασκ, με 247 δισεκατομμύρια δολάρια στην τσέπη κατακτώντας επάξια τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ο ιδρυτής της Tesla αποκτά άλλη βαρύτητα για την εικόνα του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα με τους Ρεπουμπλικανούς.

Ωστόσο, ο Μασκ, ως οραματιστής, πιθανότατα βλέπει πιο μακριά από τον 79χρονο Τραμπ.

Περιέργως, υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν είναι ο Τραμπ που υποστηρίζουν τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, αλλά ο αντιπρόεδρός του, ο ηγέτης του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς, η καριέρα του οποίου βασίστηκε και εκτοξεύτηκε με χρήματα από τον τεχνολογικό τομέα.

Λέγεται ότι ο Μασκ αποφάσισε να προσφέρει την αμέριστη υποστήριξή του στον Τραμπ, όταν ο ίδιος επέλεξε ως υποψήφιο για την αντιπροεδρία σε περίπτωση που διαβεί για δεύτερη φορά τον Λευκό Οίκο τον 40χρονο Βανς.

Σκεφτείτε λοιπόν το εξής: Την πρώτη μέρα μιας νέας κυβέρνησης υπό τον Τραμπ, ο οποίος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία, τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στο πιθανότερο αντικαταστάτη του, Τζέι Ντι Βανς.

«Ο Ντίλερ, στην συνέντευξη που μου παραχώρησε», περιέγραψε το μυαλό του Μασκ ως «ανοιχτό αλλά συχνά προσβλητικό», εξηγεί ο Μάικλ Γουλφ και προσθέτει: «Με τον όρο ανοιχτόμυαλος, εννοούσε ότι ο Μασκ ήταν ένας οραματιστής, ικανός να φανταστεί πώς θα είναι το μέλλον μας».

Ο Μασκ βλέπει τη σταθερή πρόοδο της τεχνολογικής ισχύος στον νέο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και ήδη, ίσως, προσβλέπει στον περίπλοκο ρυθμιστικό πόλεμο με την κυβέρνηση που θα αποτελείται από γκουρού της τεχνολογίας που θα επιχειρήσουν να αναλάβουν την εξουσία.

Αυτό είναι το στρατηγικό παιχνίδι εξουσίας που μπορεί να παίζει ο Μασκ, με τον Βανς ως το δεξί του χέρι.

Καθώς ο Μασκ χοροπηδούσε στην προεκλογική ομιλία του Τραμπ με το μπλουζάκι του να σηκώνεται αναδεικνύοντας το στήθος του, ο υποψήφιος Ρεπουμπλικανός φαινόταν να τον κοιτάζει με σύγχυση, ίσως και φρίκη.

«Τι θα συμβεί αν η μεγαλομανία των δισεκατομμυριούχων υποστηρικτών του Τραμπ αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη και πιο απαιτητική από την δική του; Αυτός είναι ο νέος κόσμος που φανταζόταν ο Τραμπ κοιτάζοντας την Mr Tesla να χοροπηδά στη σκηνή;» διερωτάται ο Μάικλ Γουλφ, όπως γράφει η εφημερίδα Daily Mail.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version