Κόσμος

Ματέο Σαλβίνι: Ποιος είναι ο επόμενος ίσως πρωθυπουργός της Ιταλίας

Με το σύνθημά του "Πρώτα οι Ιταλοί" και την αντιμεταναστευτική ρητορική του περί "εισβολής μεταναστών", ο Ματέο Σαλβίνι επαναπροσδιορίστηκε ο ίδιος, αλλά επαναπροσδιόρισε και το κόμμα του, οδηγώντας σε άνοδο την ακροδεξιά στις ιταλικές εκλογές.

Μετέτρεψε την παλαιά αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά σε νέα εθνικιστική Λέγκα, επένδυσε σε μία αντιμεταναστευτική και αρνητική απέναντι στις Βρυξέλλες ρητορική, σε μία χώρα που επλήγη από την προσφυγική κρίση έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το 2013 και κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, με το 31% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία, με το 37%.

Στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, όμως, πρώτο κόμμα δεν είναι η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά η Λέγκα του 44χρονου Ματέο Σαλβίνι. Οι δυο τους είχαν συμφωνήσει ότι όποιο από τα δύο κόμματά τους συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στο πλαίσιο της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας, θα είχε το προβάδισμα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Η ψήφος αυτή τιμώρησε εμφανώς την κεντροαριστερά, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, που βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων βρίσκεται στο 19,4%, να λαμβάνει το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του, το 2007.

“Στο σπίτι μου έχω μόνο τη σημαία της Λομβαρδίας και του Μιλάνου”

Σε έναν σταθμό της προεκλογικής του εκστρατείας στην πόλη Ματέρα της νότιας Ιταλίας ο Σαλβίνι υποσχέθηκε “τάξη, καθαριότητα, κανονισμούς” και είπε ότι “η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη”.

“Χαίρομαι πολύ που η μάχη μας για ασφάλεια, εθνική ταυτότητα και αυτονομία αφορά 60 εκατομμύρια Ιταλούς και όχι πια ένα τμήμα της χώρας”. Ο Σαλβίνι είναι αντίθετος στις πολιτικές ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών και έχει δηλώσει ότι θέλει να απελάσει τους ξένους εγκληματίες και να κλείσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ρώμης.

Γεννήθηκε το 1973 στο Μιλάνο, όπου και μεγάλωσε. Ο Σαλβίνι εντάχθηκε στην τότε Λέγκα του Βορρά το 1990, σε ηλικία μόλις 17 ετών, και ανέβηκε στην ιεραρχία ενός κόμματος, το οποίο από την ίδρυσή του χαρακτήριζε τους νότιους Ιταλούς “τεμπέληδες” και “παράσιτα” που αντλούν πλούτο από τον “σκληρά εργαζόμενο” βορρά.

“Η τρικολόρε (η ιταλική σημαία) δεν με αντιπροσωπεύει”, είχε πει το 2014. “Στο σπίτι μου έχω μόνο τη σημαία της Λομβαρδίας και του Μιλάνου”.

Μάλιστα το 2009 είχε προτείνει στο μετρό του Μιλάνου να υπάρχουν κρατημένες θέσεις για τους Μιλανέζους.

“Μέσα σε μια δεκαετία θα είμαστε μειονότητα, επομένως θα πρέπει να κάνουμε κράτηση τις θέσεις στο μετρό όπως κάναμε με τους βετεράνους του πολέμου και με τα άτομα με ειδικές ανάγκες”.

Με όπλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Σαλβίνι χρησιμοποιεί για τη διάδοση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαθέτει 640.000 ακόλουθους στο Twitter και περισσότερους από δύο εκατομμύρια φίλους στο Facebook, όπου κάθε μέρα κάνει αναρτήσεις, ανεβάζει βίντεο και φωτογραφίες από τις συναντήσεις του, από τα σχέδιά του, ακόμη και από το φαγητό του.

Παρότι του αρέσει να δείχνει πόσο περήφανος είναι για τα δύο παιδιά του–τον 14χρονο Φεντερίκο και την 5χρονη Μίρτα–δεν τρελαίνεται να συζητάει για την συναισθηματική του ζωή.

Αυτή την εποχή συζεί με το εντυπωσιακό μοντέλο και τηλεπαρουσιάστρια Ελίζα Ιζοάρντι. Τα παιδιά του τα απέκτησε από προηγούμενες σχέσεις του με την πρώην σύζυγό του Φαμπρίτσια Ιελούτσι, δημοσιογράφο του πολιτικού ρεπορτάζ, και την πρώην σύντροφό του Τζούλια Μαρτινέλι.

Αντιευρωπαϊκές συμμαχίες

Ο Σαλβίνι διαδέχτηκε τον ιδρυτή του κόμματος Ουμπέρτο Μπόσι στις εσωκομματικές εκλογές στον απόηχο μια εκλογικής πανωλεθρίας το 2013 εξαιτίας, εν μέρει, ενός σκανδάλου διαφθοράς το 2012 στο οποίο ενεπλάκησαν ο Μπόσι, ο γιος του και ο πρώην ταμίας Φραντσέσκο Μπελσίτο, οι οποίοι καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση κομματικών πόρων.

Ο Σαλβίνι προχώρησε αμέσως σε συμμαχίες με άλλα ακροδεξιά κόμματα στην ΕΕ, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το κόμμα του Ολλανδού αντιμουσουλμάνου πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς.

“Κάποιοι λένε ‘περισσότερη Ευρώπη’, εγώ λέω ‘περισσότερη Ιταλία'”, φώναξε ο Σαλβίνι στην μοναδική προεκλογική εκδήλωση που έκανε η συντηρητική τετρακομματική συμμαχία.

Στο μεταξύ, το κόμμα απέβαλε την προσβλητική του ρητορική απέναντι στους Νότιους -επισήμως τουλάχιστον- μιλώντας πλέον κυρίως για “παράνομους μετανάστες” και για τον “κίνδυνο” του ισλάμ.

Ο Σαλβίνι μάλιστα προχώρησε και σε φιλικές κινήσεις προς τα πέντε εκατομμύρια ξένους που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ιταλίας, λέγοντάς τους ότι “μπορούν να θεωρούν εαυτούς Ιταλούς”.

“Είναι σαφές ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση…θα επιφέρει κοινωνικές συγκρούσεις. Δεν βλέπω την ώρα να αναλάβω την κυβέρνηση για να επαναφέρω την ασφάλεια, την κοινωνική ισότητα και την ηρεμία σε ολόκληρη την Ιταλία”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα