Site icon NewsIT
07:13 | 10.03.21

Μαθήτρια έφτιαξε ψεύτικο eshop καλλυντικών για να βοηθήσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας (pics, vid)

Μαθήτρια έφτιαξε ψεύτικο eshop καλλυντικών για να βοηθήσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας (pics, vid)
Newsit Newsroom

Προβληματισμένη με την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά την διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μια μαθήτρια στην Πολωνία αποφάσισε να αναλάβει δράση. Η 17χρονη Krystyna Paszko δημιούργησε ένα ψεύτικο e-shop το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια σε θύματα που βρίσκονταν παγιδευμένα στο σπίτι τους.

Η Krystyna Paszko πήρε την ιδέα από την Γαλλία, όπου θύματα ενδοοικογενειακής βίας στρέφονται σε φαρμακοποιούς για βοήθεια. «Αρχικά, άκουσα για την άνοδο περιστατικών ενδοοικογενειακής εν μέσω πανδημίας. Μετά άκουσα για μια γαλλική πρωτοβουλία, όπου κόσμος πηγαίνει στο φαρμακείο και ζητά μια ειδική μάσκα, η οποία ενημερώνει τον φαρμακοποιό ότι πρόκειται για θύμα ενδοοικογενειακής βίας», εξηγεί η 17χρονη μαθήτρια από την Πολωνία. «Την βρήκα καταπληκτική ιδέα, οπότε σκέφτηκα να πουλήσω καλλυντικά», προσθέτει.

H Krystyna «έστησε» το e-shop Camomiles & Pansies τον περασμένο Απρίλιο και η ιδέα είναι πως το θύμα μπορεί να αποκρύψει εκκλήσεις για βοήθεια από τον άνθρωπο που το κακοποιεί στο σπίτι, δείχνοντας απλώς να ψωνίζει στο διαδίκτυο.

Πώς λειτουργεί…; Αν ο «ενδιαφερόμενος πελάτης» ζητήσει να αγοράσει μια κρέμα, τότε στις ερωτήσεις του δεν απαντά κάποιος πωλητής αλλά κάποιος ψυχολόγος. Ο ειδικός κάνει ερωτήσεις στον «ενδιαφερόμενο πελάτη» όπως για πόσο καιρό υφίσταται το «δερματικό πρόβλημα» ή πώς αντιδρά η μολυσμένη περιοχή του δέρματος στο αλκοόλ. Αν ο «ενδιαφερόμενος πελάτης», δηλαδή το θύμα, κάνει μια παραγγελία και αφήσει διεύθυνση, αυτό λειτουργεί σαν κωδικός και σημαίνει ότι ζητά από τις αρχές να επισκεφθούν το σπίτι του.

Το βραβείο της ΕΕ για το Camomiles & Pansies

Όταν η 17χρονη μαθήτρια από την Πολωνία μίλησε στα social media για την ιδέα της, βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις. «Νόμιζα πως θα ήταν μόνο για τους φίλους μου. Σκέφτηκα πως ίσως θα βοηθήσει ένα-δυο άτομα, αλλά η ανάρτησή μου στο Facebook είχε μεγάλη απήχηση και έγινε πραγματικά δημοφιλής», δηλώνει.

Το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για την πρωτοβουλία της, την παρακίνησαν λοιπόν να πάει την ιδέα της ένα βήμα πιο κάτω και να επικοινωνήσει με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μια πολωνική ΜΚΟ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το project της Krystyna να μπορέσει να υποστηριχθεί από ειδικούς ψυχολόγους και δικηγόρους.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 350 άτομα έχουν επικοινωνήσει με το Camomiles & Pansies και έχουν ζητήσει βοήθεια. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρής ηλικίας, κάτω των 40 ετών και περίπου το 10% είναι άνδρες. «Οι πιο πολλές νεαρές γυναίκες προτιμούν να γράψουν στο Facebook από το να τηλεφωνήσουν, είναι πιο συνηθισμένο για αυτές να χρησιμοποιούν το chat του Facebook. Οι περισσότεροι άντρες που μας γράφουν είναι έφηβοι», λέει η Krystyna.

Η πρωτοβουλία της 17χρονης μαθήτριας ήταν ένα από τα 23 project που έλαβαν το βραβείο Civil Solidarity Prize της ΕΕ, ένα διαγωνισμό που προσφέρει 10.000 ευρώ σε οργανισμούς κοινωνικής προσφορά που καταπολεμούν τις αρνητικές συνέπειες της Covid-19.

Δείτε βίντεο:

How fake shops, codes allow domestic abuse victims to seek help

Το ενδιαφέρον της Krystyna για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Krystyna αποδίδει το ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ρόλο της στους προσκόπους καθώς ηγείται μιας ομάδας στη Βαρσοβία και δημιούργησε τη σελίδα τους στο Facebook. «Για πολλά χρόνια με ενδιέφεραν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκείνα των γυναικών και γι’ αυτό όταν διάβασα για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αποφάσισα να κάνω κάτι. Προηγουμένως, είχα δημιουργήσει τη σελίδα των προσκόπων. Ο προσκοπισμός με δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τους άλλους και να ενδιαφερόμαστε για τον κόσμο γύρω μας», είπε.

Όταν η Krystyna έμαθε πως κέρδισε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αισθάνθηκε ικανοποίηση που επιτέλους έρχεται στο φως το πρόβλημα της κακοποίησης. «Κάνει τον κόσμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να το σκεφτούν», λέει. Επίσης ευχαριστήθηκε πολύ για την ομάδα της, που εργάστηκε σκληρά για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία- και προς το παρόν σκοπεύουν να κρατήσουν ανοιχτή τη σελίδα.

Μόνο το 20% των περιστατικών αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δικαιωμάτων των Γυναικών, οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή του οργανισμού της ΜΚΟ κατά τους πρώτους μήνες των περιοριστικών μέτρων αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σύγκριση με το 2019. Αν και τα επίσημα στοιχεία της πολωνικής αστυνομίας δεν δείχνουν αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Τα τελευταία 15 χρόνια έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος είναι να αντιμετωπίζει υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ως οικογενειακές συγκρούσεις παρά ως έγκλημα. Νομίζω ότι το σύστημα συμβάλλει πολύ σε αυτό επειδή δεν είναι αποτελεσματικό αλλά πολύ γραφειοκρατικό», δηλώνει η Urszula Nowakowska, πρόεδρος του Κέντρου Δικαιωμάτων των Γυναικών. Όπως σημειώνει, υπάρχουν περίπου 70.000 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ετησίως στην Πολωνία, εκ των οποίων μόνο περίπου 13-14.000 αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα.

Με πληροφορίες από BBC

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version