Δευτέρα, 8 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Μάχη για το που θα ταφεί ο Κατσίνσκι

Διαδηλωτές έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου βρίσκεται η σορός του πρόεδρου της Πολωνίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδηλωτές έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου βρίσκεται η σορός του πρόεδρου της Πολωνίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Οι Πολωνοί βγήκαν στους δρόμους πριν από τρεις μέρες για να υποδεχθούν τη σορό του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι. Σήμερα βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ταφή του στο Ναό της Βαβέ

 

Μια μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Πολωνία για την απόφαση ενταφιασμού του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι στον Καθεδρικό Ναό της Βαβέλ στην Κρακοβία, όπου αναπαύονται βασιλείς και εξέχουσες προσωπικότητες της πολωνικής ιστορίας. Εκατοντάδες Πολωνοί βγήκαν στους δρόμους, ενώ χιλιάδες διαμαρτύρονται μέσω Διαδικτύου.
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά στην κατοικία του αρχιεπισκόπου της Κρακοβίας με συνθήματα «Όχι στην Κρακοβία, όχι στη Βαβέλ» και «Είστε σίγουροι ότι είναι ισάξιος βασιλέων;».
 
Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί έχουν προχωρήσει σε ομάδες κατά της ταφής του εκλπιπόντος στη Βαβέλ σε διάφορες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στην Πολωνία, καθώς και στο Facebook. Η ομάδα «Όχι στην ταφή του Καζίνσκι στη Βαβέλ» στο Facebook αριθμούσε έως το πρωί 26.000 μέλη.
 
Στη διαμάχη έλαβε θέση και ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα, δημιουργός της ταινίας Κατίν με θέμα τη σφαγή χιλιάδων πολωνών αξιωματικών το 1940 στη Σοβιετική Ένωση.
 
Σε ανοιχτή επιστολή του που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας Gazeta Wyborcza ο Αντρέι Βάιντα καλεί την Εκκλησία να ανακαλέσει την απόφασή της για τον ενταφιασμό του Λεχ Καζίνσκι στη Βαβέλ
 
«Η απόφαση αυτή προκαλεί σημαντικές διαμαρτυρίες και δημιουργεί τον κίνδυνο πρόκλησης διχασμού στους κόλπους της πολωνικής κοινωνίας, του βαθύτερου διχασμού που έχουμε δει από το 1989», όταν έπεσε ο κομμουνισμός στην Πολωνία, αναφέρει.
 
Ο Βάιντα, ο οποίος τιμήθηκε το 2000 με Όσκαρ για το σύνολο του έργου του, ζητεί από τις εκκλησιαστικές αρχές να «αποσύρουν αυτή τη σαφώς άτοπη απόφαση που ελήφθη βιαστικά και την ώρα του πένθους».
 
«Ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι ήταν ένας μετριοπαθής και καλός άνθρωπος, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναπαυθεί στη Βαβέλ, ανάμεσα στους βασιλιάδες της Πολωνίας και τον στρατάρχη Γιόζεφ Πιλσούντσκι», τον πατέρα της ανεξαρτησίας των Πολωνών το 1918, σημειώνει ο Βάιντα.
 
Θέση στη… διαμάχη πήρε και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Πολωνίας, καλώντας τους Πολωνούς να μετριάσουν τις αντιδράσεις. «Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση», δήλωσε ο επίσκοπος Στανισλάβ Μπούτζικ, γενικός γραμματέας της Επισκοπικής Συνόδου. «Σκοπός είναι να τιμήσουμε όλα τα θύματα μιας άνευ προηγουμένου καταστροφής στην ιστορία της Πολωνίας», πρόσθεσε. 
«Η κρύπτη (του ναού της Βαβέλ) θα είναι το κατάλληλο μέρος για να τιμήσουμε τα θύματα του Κάτιν αλλά και τον πρόεδρο και όσους χάθηκαν υπηρετώντας την Πολωνία», πρόσθεσε ο επίσκοπος Μπούτζικ.
Στην κηδεία του Πολωνού προέδρου πρόκειται να παραστούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
 
Στην αεροπορική τραγωδία του περασμένου Σαββάτου στο Σμολένσκ σκοτώθηκε και η σύζυγος του Λεχ Κατσίνσκι, Μαρία, καθώς και δεκάδες ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Πολωνίας.
 
Ουρές σχηματίζονται στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας, όπου εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα οι σοροί του Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του Μαρία.
 
Οι εκλογές για την αντικατάσταση του Λεχ Κατσίνσκι στην προεδρία θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Η ακριβής χρονική στιγμή θα καθοριστεί μετά την κηδεία με πιθανότερες ημερομηνίες αυτές της 13ης ή 20ής Ιουνίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε