Χωρίς δημοσιονομικούς κανόνες τουλάχιστον και το 2021 για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο χθεσινό Eurogroup διατυπώθηκε η θέση ότι η Ευρώπη θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Ωστόσο πέρα από τις καλές προθέσεις δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για την ανάληψη δράσης.
Έγινε περισσότερο μία ανασκόπηση του τι έχει γίνει και ποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί, παρά σχεδιασμός για το μέλλον. Σε εκείνο που συμφώνησαν είναι ότι το 2021 η επιθυμητή ανάπτυξη δεν θα έρθει τουλάχιστον στο βαθμό που όλοι εκτιμούσαν πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα ζητήθηκε από τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν την υποβολή των προγραμμάτων τους για την χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδική αναφορά έγινε στις τράπεζες και όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά μόνο μέσα από ένα ισχυρό και υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η ανάπτυξη και η πραγματική οικονομία.
Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι «το Eurogroup θεωρεί ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου καθυστερημένης ανάκαμψης και να προσαρμοστεί στην κατάσταση καθώς εξελίσσεται».
Click4more: Eurogroup: «Είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας σε αυτή την κρίση της πανδημίας»
Την ίδια ώρα στο Eurogroup διατυπώθηκε η βούληση των ευρωπαίων να κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αναχαιτίσουν τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ανακοινωθέν «το Eurogroup είναι ενωμένο στην απάντησή του σε αυτήν την κρίση της πανδημίας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιδιαίτερα αναφορά έγινε και στο πακέτο που έχει προβλεφθεί μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξης. Όπως σημειώνεται «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τον Ιούλιο για το σχέδιο της ΕΕ επόμενης γενιάς για τη στήριξη των περιφερειών και των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση COVID-19 με ταμείο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάκαμψης της ΕΕ και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που απαιτούνται σε επίπεδο κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις».
Η… παρότρυνση
Και γίνεται μία παρότρυνση προς τις χώρες – μέλη να προχωρήσουν στην «ταχεία υποβολή φιλόδοξων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σχεδιάζοντας ένα συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών στρατηγικών που προσθέτουν πάνω από το άθροισμα των μεμονωμένων δράσεων των κρατών μελών. Αυτά τα σχέδια θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη, θα μειώσουν την αβεβαιότητα και θα υποστηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων για να βοηθήσουν να καταστεί η ζώνη του ευρώ συνολικά ισχυρότερη και πιο ανθεκτική. Το Eurogroup δεσμεύεται να υποστηρίξει προτεραιότητες και συντονισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ορθή λειτουργία της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της».
Τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών στην ανάγκη να υπάρξει ένα υγιές και δυνατό χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα στηρίξει την ανάκαμψη.
Όπως σημειώνουν: «Απαιτείται ισχυρός χρηματοπιστωτικός τομέας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας πιο αποτελεσματικά, τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους ευρωπαίους πολίτες. Το Eurogroup συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα συνεχίσει τις εργασίες της για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης κατά προτεραιότητα. Η περαιτέρω ανάπτυξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών θα ενισχύσει επίσης τον διεθνή ρόλο του ευρώ».
* Του Θανάση Παπαδή.