Νέο σκάνδαλο απειλεί να ταράξει τις καλοκαιρινές διακοπές του "Καβαλιέρε". Μυστική οργάνωση παρακρατικού χαρακτήρα φαίνεται να “έφτιαξε” ο Μπερλουσκόνι
«Ρ3»: Ακούγεται σαν παιχνίδι ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα είναι μια μυστική οργάνωση παρακρατικού χαρακτήρα, με διπλό στόχο: την πολιτική στήριξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του «Καίσαρα»,
όπως λέγεται ότι αποκαλούνταν συνθηματικά ο ιταλός πρωθυπουργός, και τη διασφάλιση επικερδών δημοσίων έργων σε «ημέτερους» επιχειρηματίες.
Το νέο αυτό σκάνδαλο διαφθοράς θεωρείται από τα ιταλικά ΜΜΕ το δεύτερο μεγαλύτερο στη μεταπολεμική πολιτική ζωή της χώρας- μετά την αλήστου μνήμης «δωροδοκιούπολη» που γκρέμισε εκ θεμελίων το πολιτικό σκηνικό τη δεκαετία του ΄90. Απειλεί όχι μόνο να «πριονίσει» τον θώκο πάνω στον οποίο κάθεται άβολα τους τελευταίους μήνες ο Καβαλιέρε, αλλά και να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για να αποκαλυφθούν όλοι οι «σκελετοί» που είναι ερμητικά κρυμμένοι μέσα στις ντουλάπες της πρωθυπουργικής κατοικίας, του Παλάτσο Γκρατσιόλι.
Μαύρο καλοκαίρι περνάει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τα σκάνδαλα και τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα να υψώνονται βουνό. Δίπλα στην «εμφύλια» σύρραξη του Καβαλιέρε με τον κυβερνητικό του εταίρο Τζιανφράνκο Φίνι, τις παραιτήσεις δύο υπουργών της κυβέρνησής του, τη λαϊκή κατακραυγή για την έγκριση των μέτρων αυστηρής λιτότητας, τον νόμο-«φίμωτρο» για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τη χωρίς φρένο πτώση της δημοτικότητάς του, έρχεται τώρα να προστεθεί και ένα ακόμη σκάνδαλο.
Ο τελευταίος «σκελετός στην ντουλάπα» του ιταλού πρωθυπουργού ακούει στο όνομα Ρ3: μια παρακρατική μυστική οργάνωση, στα πρότυπα της διαβόητης μασονικής στοάς Ρ2 των δεκαετιών του ΄70 και του ΄80, με στόχο τη χαλιναγώγηση των κρατικών θεσμών και την εξυπηρέτηση της δημόσιας εικόνας και των πλούσιων πολιτικών φίλων του Καβαλιέρε.
Η Ρ3, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις της με τους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος, είχε αναλάβει την ανάθεση εργολαβιών για την παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Σαρδηνία, με έργα συνολικής αξίας 8 εκατ. ευρώ. Η Εισαγγελία της Ρώμης χαρακτήρισε την Ρ3 «μια ομάδα πίεσης με στόχο τον διορισμό φιλικών, προς την οργάνωση, δικαστικών σε θέσεις-“κλειδιά”. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και εξασφάλιζαν χάρες και ατιμωρησία». Από τις μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες που έχει στην κατοχή της η Εισαγγελία, προκύπτει ως και μια προσπάθεια να επηρεαστεί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να στηρίξει τον νόμο για την ασυλία του Καβαλιέρε.
«Στόχος των μελών της Ρ3 ήταν να επηρεάσουν τους δικαστές, οι οποίοι είχαν κληθεί να αποφανθούν σχετικά με την άρση της ασυλίας του Μπερλουσκόνι» επισημαίνει ο υποδιευθυντής της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» Μάσιμο Τζανίνι.
Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται 20 δικαστικοί οι οποίοι είχαν άμεσες και έμμεσες επαφές με την οργάνωση. Οι κύριοι εμπλεκόμενοι όμως είναι τέσσερις: ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Νίκολα Κοζεντίνο, ο συντονιστής του κυβερνώντος κόμματος Κόμμα των Ελευθεριών Ντένις Βερντίνι, ο περιφερειάρχης Ούγκο Καπελάτσι και ο γερουσιαστής Μαρτσέλο ντελ΄Ούτρι.
«Πρόκειται για τέσσερις συνταξιούχους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και που θα ήθελαν να αλλάξουν την Ιταλία» δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την υπόθεση, ενώ ο δικηγόρος του πρωθυπουργού, Νικολό Γκεντίνι τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε απολύτως τίποτα απ΄ όσα συνέβαιναν στη συγκεκριμένη οργάνωση» και γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση.