Αυτό προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς μετά τον… χαμό που ακολούθησε το δημοψήφισμα στα Σκόπια.
«Η επιδίωξη της διεύρυνσης (της ΕΕ) είναι κρίσιμης σημασίας για τα δυτικά Βαλκάνια και για την Ευρώπη», είπε σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
[read4more]
«Έχω την εντύπωση πως ο φιλοευρωπαϊκός ενθουσιασμός, που ακολούθησε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, θα αδρανήσει για λίγο. Στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων αναμένουμε παράφωνα μηνύματα εκ μέρους της υπόλοιπης Ευρώπης για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να γίνει η διεύρυνση», εξήγησε.
«Η σύγχυση θρέφει τις αυταπάτες τις οποίες εκμεταλλεύονται ορισμένοι αντιδραστικοί παράγοντες που είναι ακόμα παρόντες στην περιοχή μας και εξακολουθούν να ονειρεύονται ότι θα ανασυνθέσουν ολόκληρη την περιοχή και θα οικοδομήσουν και θα διευρύνουν κράτη σε εθνική βάση», υπογράμμισε.
Το δημοψήφισμα στα Σκόπια «δείχνει με ηχηρό τρόπο το πρόβλημα για το οποίο μιλώ», υποστήριξε, εκφράζοντας την άποψη ότι η διαβούλευση «δεν είχε προετοιμαστεί αρκετά».
Το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με το νέο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας σημαδεύτηκε από πολύ υψηλή αποχή.
Εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια
«Ελπίζω πως στις Βρυξέλλες και αλλού το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα στα Σκόπια θα εκληφθεί ως ένα σήμα συναγερμού και ως μια τελευταία προειδοποίηση που μας λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πολύ πιο βαθιά ανάλυση των σχέσεών μας με την πολιτική της διεύρυνσης», επέμεινε.
«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της ΕΕ να πραγματευθεί τις αιτίες της κρίσης την οποία διέρχεται και την ανάγκη της για ενίσχυση, αλλά δεν νομίζουμε πως μπορεί κάποιος να απαντήσει στην πρόκληση αυτή με την επιβράδυνση ή με το σταμάτημα μιας αποστολής όπως είναι η διεύρυνση της ΕΕ», κατέληξε.
Η ΕΕ ξεκίνησε «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» με τη Σερβία το 2014 και με το Μαυροβούνιο το 2012. Δέχθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019 και να συζητήσει τρόπους για να ενσωματώσει το Κόσοβο και τη Βοσνία.
Όμως πολλά κράτη μέλη φρενάρουν την προσπάθεια λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία, η προσχώρηση των οποίων θεωρούν ότι ήταν πολύ εσπευσμένη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters