Τετάρτη, 3 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Με ένα… νόμο ακύρωσαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Τραμπ

Με ένα… νόμο ακύρωσαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, αποφάσισε να κυρώσει την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ είχε αποφασίσει να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να χτίσει το περιβόητο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων θεωρείται μεν πλήγμα για τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ αλλά είναι περισσότερο μια συμβολική κίνηση.

Με 245 ψήφους υπέρ έναντι 182 κατά, η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή των συνόρων, που δικαιολογεί την αξιοποίηση κονδυλίων που το Κογκρέσο είχε κατανείμει για άλλους σκοπούς προκειμένου να ανεγερθεί το τείχος, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το επόμενο βήμα είναι να τεθεί το κείμενο προς συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν μεν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά θα μπορούσε επίσης να εγκριθεί, με δεδομένες τις επιφυλάξεις κάποιων στελεχών του GOP για τον τρόπο που ενήργησε ο Τραμπ.

Όμως ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ασκήσει βέτο στην περίπτωση που το μέτρο φθάσει εντέλει πάνω στο γραφείο του. Το ενδεχόμενο να ανατραπεί το προεδρικό βέτο, για το οποίο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, μοιάζει απίθανο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις