Ενδιαφέρον όμως έχουν τα όσα είπε αιτιολογώντας την απόφασή του:
Ο Σαρκοζί ανέφερε σε μήνυμά του πως θα ψηφίσει τον Μακρόν επειδή η εναλλακτική επιλογή στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου είναι η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και διευκρίνισε πως η ψήφος του υπέρ του Μακρόν δεν σημαίνει πως στηρίζει και το πρόγραμμα του κεντρώου υποψηφίου.
Ωστόσο το κόμμα της γαλλικής κεντροδεξιάς, το οποίο προσπαθεί να ανακάμψει μετά την ήττα του προεδρικού υποψηφίου του, ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να μοιραστεί την εξουσία με τον Εμμανουέλ Μακρόν, αν αυτός εκλεγεί στις 7 Μαΐου, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.
Ο κεντρώος Μακρόν, 39 ετών, πιστεύεται ότι θα κερδίσει με άνεση τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο την επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όμως το πολιτικό κίνημα που δημιούργησε πριν από έναν χρόνο αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν τον Ιούνιο.
Καθώς ο Μακρόν και το κίνημά του «Εμπρός!» κινδυνεύουν να αποτελούν μια μειοψηφία στο κονοβούλιο, το κεντροδεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζει να εξασφαλίσει αρκετές έδρες στην Εθνοσυνέλευση ώστε να απαιτήσει έναν κυβερνητικό ρόλο παρά την ήττα του προεδρικού υποψηφίου του, του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ο Φρανσουά Μπαρουέν, ο οποίος είχε θητεύσει ως υπουργός Οικονομικών του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε δημοσίως σήμερα πως είναι έτοιμος να εργασθεί ως πρωθυπουργός στο πλαίσιο μιας «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν.
Ο Μπαρουέν, 51 ετών και ανερχόμενος αστέρας των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews: «Θα είμαι διαθέσιμος να ηγηθώ της κυβέρνησης σύμφωνα με τη βούληση του γαλλικού λαού».
Οποιαδήποτε συμφωνία για κατανομή της εξουσίας ανάμεσα στον Μακρόν κι έναν δεξιό πρωθυπουργό, όπως αυτή που προτείνεται από τον Μπαρουέν, είναι πιθανό να του επιβάλει μεγάλους περιορισμούς στην επιδίωξη οικονομικών πολιτικών με τις οποίες επιδιώκει μια ισορροπία ανάμεσα στην κρατική προστασία και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων.
Πριν από τον αποκλεισμό του, ο Φιγιόν είχε περιγελάσει τον δηλωμένο στόχο του Μακρόν να μην είναι ούτε αριστερός ούτε δεξιός επισημαίνοντας την περίοδο που ο πρώην τραπεζίτης είχε περάσει ως υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Αυτή την κριτική για τον Μακρόν εξακολουθούν να συμμερίζονται πολλοί στο δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι που ανήκουν στην παράταξη του Σαρκοζί, αν και άλλοι, που εκπροσωπούνται χαλαρά από τον πιο μετριοπαθή πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, έχουν πει ότι μπορεί να επιλέξουν να ενταχθούν σε μια πλειοψηφία που θα στηρίζει τον Μακρόν.
Ο Μπαρουέν είπε στο CNews πως στις 7 Μαΐου θα ψηφίσει χωρίς δισταγμό τον Μακρόν, αλλά δεν θα τον βοηθήσει στην προεκλογική εκστρατεία του. Πρόσθεσε πως θα δραστηριοποιηθεί υπέρ των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Η τελευταία φορά που η Γαλλία είχε μια συγκατοίκηση ανάμεσα στο μέγαρο των Ηλυσίων και την κυβέρνηση ήταν από το 1997 έως το 2002, όταν ο δεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε χρειαστεί να δουλέψει με μια σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.