Η Κίνα θα οργανώσει την 1η Οκτωβρίου μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο για να γιορτάσει τα 70 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος, μια αναμενόμενη επίδειξη δύναμης την ώρα που πλανάται η απειλή μιας επέμβασης στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να δοθεί τέλος στις διαδηλώσεις δύο και πλέον μηνών.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας οργανώνει κατά παράδοση στρατιωτική παρέλαση κάθε 10 χρόνια για την επέτειο της ίδρυσής της, την 1η Οκτωβρίου 1949. Ο ισχυρός άνδρας του καθεστώτος συνήθως επιθεωρεί τα στρατεύματα που παρελαύνουν μπροστά από την πύλη Τιανανμέν, απ΄όπου ο Μάο Τσε Τουνγκ διακήρυξε τη λαϊκή δημοκρατία.
Φέτος, “η στρατιωτική παρέλαση θα είναι μεγαλύτερη από αυτές που διεξήχθησαν για την 50ή και την 60ή επέτειο όπως και αυτή που σηματοδότησε τα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” το 2015, όταν 12.000 στρατιώτες είχαν παρελάσει, δήλωσε σήμερα ο στρατηγός Κάι Ζιγιούν, μέλος του γενικού επιτελείου του κινεζικού στρατού.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα εκφωνήσει “βαρυσήμαντη ομιλία” με την ευκαιρία αυτή. Ο μεγαλύτερος στρατός παγκοσμίως –που αριθμεί δύο εκατομμύρια άνδρες περίπου– θα παρουσιάσει με την ευκαιρία αυτή νέα οπλικά συστήματα, όλα σχεδιασμένα στην Κίνα, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ενώ οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μια την άλλη από τις αρχές Ιουνίου στο Χονγκ Κονγκ κατά της κυβέρνησης που είναι φίλα προσκείμενη στο Πεκίνο, η κεντρική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το Σύνταγμα του αυτόνομου εδάφους τής δίνει το δικαίωμα να επέμβει ενδεχομένως στο αίτημα των τοπικών αρχών για την αποκατάσταση της τάξης.
Ο στρατηγός Κάι διευκρίνισε ότι αυτή η στρατιωτική παρέλαση δεν θα έχει στόχο καμιά χώρα, τη στιγμή που οι εντάσεις είναι ισχυρές σε διάφορα μέτωπα με τις ΗΠΑ.
Αμερικανικά πολεμικά πλοία διαπλέουν τακτικά το πολύ ευαίσθητης σημασίας Στενό της Ταϊβάν, την κυριαρχία του οποίου διεκδικεί το Πεκίνο, όπως και τη Νότια Σινική Θάλασσα που διεκδικούν διάφορες χώρες.
Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ ωθεί επίσης το Πεκίνο να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναπτύξει τις δικές του τεχνολογικές καινοτομίες.
Η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό παγκοσμίως (+7,5% το 2019) παρότι παραμένει μακράν πίσω από τις ΗΠΑ. Η Κίνα επιμένει στον ειρηνικό χαρακτήρα του στρατού της, “μιας ακλόνητης δύναμης για την ειρήνη στον κόσμο”.